Objavljena velika dugoročna prognoza za ljeto, evo šta čeka BiH

Prognostičari globalnog meteorološkog servisa AccuWeathera objavili su veliku dugoročnu prognozu za ljeto. Ovo godišnje doba službeno počinje u srijedu, 21. juna, oko tri sedmice nakon početka meteorološkog ljeta, koje počinje 1. juna.

Tyler Roys i Alan Reppert, viši meteorolozi u AccuWeatheru koji proučavaju vremenske prilike diljem kontinenta više od tri desetljeća, pomno su proučili protekle godine i vremenske obrasce diljem svijeta kako bi odredili glavne naglaske vremena za nadolazeće ljeto.

Meteorolozi AccuWeathera kažu da će ljetno vrijeme brzo početi diljem srednje i sjeverne Evrope, dok bi jugoistočna područja, u koja spada i Hrvatska, mogla doživjeti sporiji prijelaz na ljetne vremenske prilike.

Iako nadolazeće ljeto možda neće biti toliko užareno kao prijašnja, AccuWeatherovi meteorolozi kažu da bi se moglo pokazati jednako opasnim za stanovnike i posjetitelje zbog šumskih požara, suše i opasnog vremena.

Goruće je pitanje hoće li ljeto 2023. ostati zapamćeno kao još jedna sezona ekstrema. Generalno, očekuje se da će ekstremne vrućine biti rjeđe širom kontinenta u poređenju s posljednjim godinama, prema AccuWeatherovom meteorologu Tyleru Roysu.

Ljetna prognoza AccuWeathera za Europu ističe zonu od sjeverne Francuske do Njemačke, Poljske i balkanskih država kao najvjerojatniji koridor koji će se suočiti s češćim napadima oborina, a možda čak i teškim vremenskim uslovima u poređenju s ostatkom kontinenta.

Meteolozi upozoravaju i kako bi sve moglo rezultati i poplavama. Značajne poplave predviđaju za cijelu Hrvatsku osim istoka i sjeveroistoka zemlje, kao i za gotovo cijelu Bosnu i Hercegovinu, jug Srbije, Crnu Goru Albaniju te sami zapad Makedonije.

“Zona od sjeverne Francuske do Balkana je u najvećem riziku od vremenskih nepogoda u smislu grmljavinskih oluja koje mogu izazvati štetne vjetrove i grad”, rekao je Roys.

Visoki rizik oglašen je za čitavu Bosnu i Hercegovinu, dijelove Slovenije, Mađarske, Srbije i Crne Gore, prenosi Buka.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.