SDP-ovo ‘nikada’ sa SDA?! Šta je prioritetno potrebno gradu Tuzla u nekoliko koraka i zašto bi SDP mogao izgubiti izbore na narednim lokalnim izborima?!

SDP-ovu većinu u Gradskom vijeću Tuzla (Tuzla bastion SDP-a BiH), između ostalih,  ‘drže’ vijećnici SDA i NES-a! Nije tajna da su gradonačelnika Zijada Lugavića na proteklim lokalnim izborima podržale ‘desne struje’ stranke SDA. Ukoliko SDP nastavi svoju politiku kao do sada u Tuzli, izgubit će vlast na narednim lokalnim izborima?! Loša politika rezultat je sve slabijeg izbornog rezultata  SDP-a u Tuzli i moranja da se pravi koalicija sa ‘mrskom SDA’ i njenim ‘političkim derivatina’ kako bi se održali na vlasti. Iz SDP-a će vam kazati da su u koaliciji sa Tuzlanskom alternativom i nezavisnim vijećnicima. Ali vam neće kazati da su ti vijećnici članovi SDA-a i  NES-a.

Šta je prioritetno potrebno gradu Tuzla u nekoliko koraka…

-Urediti saobraćajnice i prilaze (kada se rekonstruiše saobraćajnica, prilaz zgradama ili kućama, potrebno je promijeniti cijevi i dr., a ne nakon rekostrukcije ponovo ‘kopati’ i ostaviti nezavršeni posao mjesecima…)

-Izvođač radova mora garantovati za kvalitet i rok urađenog, inače mu ‘udariti’ penale i umanjiti cijenu radova.

-Osvijetliti Grad led rasvjetom i staviti ga pod video-nadzor (trgove, parkove, izletišta, dječija igrališta, sportske terene u mjesnim zajednicama…)

-Poboljšati čistoću grada (redovno košenje travnjaka, uređenje zelenih i drugih površina u svim dijelovima grada…)

-Urediti klupe, kante za smeće, urbani mobilijar, sportske terene u svim tuzlanskim naseljima.

-Nastaviti sa toplifikacijom stambenih objekata (priključenjem na sistem daljinskog grijanja, uz poticaje za ‘utopljavanje’ objekata i alternativne načine grijanja (pelet, vodene pumpe)….

Tuzlanski SDP će na narednim lokalnim izborima izgubiti vlast u Tuzli, ako ne promijeni svoju politiku…Zašto?

Ovo su razlozi:

-Bahati i sujetni  dugogodišnji kadrovi GO SDP-a Tuzla su izgubili volju i želju da nešto urade za dobrobit građana (misle da je dovoljan argument za ostanak SDP-a na vlasti to što će građani  glasati ovu stranku jer je Tuzla multietnički grad).

– Latentnost i nekopetentnost SDP-ovih vijećnika. (Na liste se imenuju podobni, a ne sposobni kandidati/kandidatkinje, čast izuzetcima…).

-Aktuelna vlast u Tuzli (SDP) se loše nosi sa pozitivim i dobronamjernim kritikama. (Izgubili su kontakt sa građanima i njihovim problemima)…Rezultat toga je  pad broja mandata u Gradskom vijeću Tuzla SDP-a već godinama.

-Zbog sve manjeg broja vijećnika u GV Tuzla, da bi se održao u vlasti, SDP je prinuđen praviti koalicije i kompromise sa drugim političkim subjektima i pojedincima.

-Promjena demografske strukture stanovništva Tuzle (Tuzlaci odlaze iz grada, naseljavaju ga građani iz drugih općina koji su ‘dobili’ posao stranačkim zapošljavanjem (SDA-PDA-SDA). Pogledajte statistiku posljednjih 15 godina odakle je i ko dobio zaposlenje u javnim ustanovama i preduzećima koje imaju sjedište u Tuzli, kao i  ko kupuje stanove u novogradnji u ‘univerzitetskom’ gradu.

-Loše kadroviranje u KO SDP-u Tuzla ima za rezultat da ova stranka ne može sastaviti ni dvije godine u vlasti u Tuzlanskom kantonu za koji predsjednik ove stranke tvrdi da je bastion socijaldemokratije.

-‘Pregaženi’ su na posljednjim prijevremenim lokalnim izborima za gradonačelnika u Živinicama!

Šta  je problem?

Trenutna politička alternativa je mnogo gora od aktuelne SDP-ove vlasti u Tuzli.

Postavlja se pitanje ko koga ovdje laže i obmanjuje?!

Kakve koristi građani Tuzle imaju od toga?

Volio bih čuti argument koji je jači od ISTINE.

“Slabe i plašljive ljude strah nagoni da rade upravo ono čega se najviše boje.”
– Ivo Andrić

(TIP/Autor: Adis Jašarević/Foto: Arhiva)