Šta se dešava u tijelu ako ne jedete tri dana?

Ako razmišljate o povremenom postu ili jednostavno želite da se uzdržite od jela nekoliko dana, otkrijte šta se dešava ako ništa ne jedete tri dana.

Šta se dešava ako ne jedete ništa tri dana? O tome je nedavno odlučio da priča Maks Posternak, osnivač „Gravity Transformation“, veb stranice fokusirane na davanje savjeta i uputstava za obuku za ljude koji žele da poboljšaju svoju kondiciju i izgube težinu.

Ako razmišljate o povremenom postu ili jednostavno želite da se uzdržite od jela nekoliko dana, otkrijte šta se dešava ako ništa ne jedete tri dana.

Posternak objašnjava fazu po fazu šta se dešava sa hranom koju ste unijeli.

Poslije šest do 10 sati posta, većina preostale glukoze koja još uvek cirkuliše u vašem krvotoku biće iskorištena za gorivo, prenosi N1.

Ako ste navikli da jedete tri obroka dnevno ili redovno jedete ishranu bogatu ugljikohidratima, osetićete glad i nizak nivo energije. Ovaj bol od gladi će se povući nakon dva sata i vaše tijelo će se prirodno prilagoditi ovim novim informacijama.

Između 12 i 16 sati posta, vaše tijelo će nastaviti da troši svoje zalihe glikogena, istovremeno povećavajući svoje oslanjanje na ketonska tijela. Možda ćete sada osjetiti prehladu jer vaše tijelo ne vari hranu. Poboljšaćete varenje, holesterol i smanjiti upale.

Nakon 16-18 sati gladovanja vaše tijelo će započeti autofagiju, proces auto-recikliranja u kojem će se otarasi bilo kakvog „smeća“ koje pronađe, bilo da se radi o oštećenim proteinima, bakterijama do disfunkcionalnih ćelija.

Nakon 24 i 32 sata gladovanja vaše tijelo će ostati bez glikogena i u potpunosti će se oslanjati na sopstvene zalihe masti za energiju.

Vašem mozgu je i dalje potrebna glukoza da bi funkcionisao, tako da vaše tijelo pronalazi načine da to ostvari, obično odvajanjem triglicerida iz zaliha masti u glicerol i slobodne masne kiseline koje će vam pomoći da još ne razbijete mišićno tkivo.

Izgradićete mišiće brže, a vaše tijelo će dobiti većinu energije i glukoze koje su mu potrebne da zadrži vaše mišiće od tjelesne masti i pojačaće ljudski hormon rasta tokom procesa.

Nakon 32 sata vidjećete značajan gubitak težine, međutim, to je uglavnom dio gubitka vode usled trošenja ugljikohidrata, kao i gubitka masti. Kada dođete do tri dana gladovanja, nastavlja se proces jačanja imuniteta, autofagije i smanjenja upale. Ali nedostaci počinju da nadmašuju prednosti.

Post od 72 sata je težak za većinu ljudi bez ikakve medicinske pomoći. Tijelo će takođe početi da razgrađuje mišićno tkivo i može početi da dovodi do nedostataka vitamina i minerala i problema sa varenjem, što se dešava nakon trećeg dana, piše boxrox.com, prenosi City Magazine.

(TIP/Foto: Shutterstock)