Milanović: Nema razlike između ‘Za dom spremni’ i ‘Slava Ukrajini’

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ocijenio je danas da nema razlike između ustaškog pozdrava “Za dom spremni” i pozdrava “Slava Ukrajini”.

“Mučim se kao Isus da na neki način stavimo ove pokliče poput ‘Za dom spremni’ tamo gdje im je mjesto, a to znači sa strane, makni to. Nemoj da radiš štetu, ako nisi shvatio dosad, ne mogu te prevaspitati. Međutim, između ‘Za dom spremni’ i ‘Slava Ukrajini’ nema razlike”, rekao je Milanović novinarima u Zagrebu. On je kazao da je činjenica da je pozdrav “Slava Ukrajini” poklič “najradikalnijih šovinista zapadne Ukrajine koji su radili s nacistima i pobili stotine hiljada Poljaka, Jevreja, šta su stigli”.

“To je jednako stari hrvatski pozdrav kao što je ‘Slava Ukrajini’ i ‘Sieg Heil’, stari njemački. Dakle, to ne želim slušati u hrvatskim prostorima. To što su se neki zapadni lideri, posebno u Kanadi, na to navukli jer su nepismeni, ili su naprosto takvi kakvi jesu, ja neću”, istakao je hrvatski predsjednik.

Milanović je dao izjavu novinarima poslije svečane dodjele javnih priznanja Grada Zagreba u gradskoj skupštini gdje je tokom njegovog govora neko od učesnika događaja uzviknuo “Slava Ukrajini”.

O korištenju ustaškog pozdrava u Hrvatskoj, Milanović je kazao da je “svoju poentu rekao u više navrata”. “To nam radi štetu”, naglasio je Milanović.

Hrvatski predsjednik je takođe podsjetio da je za nekoliko dana godišnjica bitke na Sutjesci u kojoj je poginulo stotine Dalmatinaca, istakavši da je za njega to antifašizam.

(TIP/Izvor: Beta/Foto: Agencija Anadolija)