Komšić: Presuda Stanišiću i Simatoviću je konačna pravna osuda projekta Velike Srbije

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšićse oglasio se o presudi Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u Hagu bivšim čelnicima Službe državne bezbjednosti Srbije:

“Presuda Stanišiću i Simatoviću je konačna pravna osuda projekta Velike Srbije iza kojeg su devedesetih stajale obavještajne strukture susjedne Srbije, kao i presuda aktuelnom projektu takozvanog ‘srpskog sveta’ iza kojeg, također, stoje sadašnje obavještajne i političke strukture Srbije.

Između te dvije strukture ne postoji nikakav diskontinuitet i to treba uzeti u obzir kada se razmatra trenutna politička situacija na Zapadnom Balkanu, gdje mir očito visi o koncu, a ponajviše ga ugrožavaju oni koji tako često govore o potrebi očuvanja mira, o njihovim naporima u tome smislu”, kazao je Komšić, dodajući:

“Kada pogledate ko o tome govori, stiče se dojam da od zagovornika ‘srpskog sveta’ nema većih mirotvoraca. Ali to nije tako. Da nije tako, to znaju i pojedini dijelovi međunarodne zajednice koji blagonaklono gledaju na projekat ‘srpskog sveta’, koji je samo nastavak projekta Velike Srbije. Kada kažem blagonaklono, mislim na njihovu stratešku odluku da preko leđa Bosne i Hercegovine zadovolje iste ove velikodržavne aspiracije koje su definitivno i konačno proglašene zločinačkim. Toj blagonaklonosti u zadnje vrijeme svjedočimo gotovo sa nevjericom”, ocijenio je Komšić.

“Ipak, nadam se da upravo ti dijelovi međunarodne zajednice u budućem razvoju političkih odnosa na Zapadnom Balkanu, neće pribjeći tome da, suštinski, u političkom smislu nagrade projekat koji je konačnom presudom Stanišiću i Simatoviću osuđen. U protivnom, i ova presuda ostaje samo mrtvo slovo na papiru”, naveo je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

(TIP/Foto: bhrt.ba)