Zašto muškarci ne mogu izraziti svoje osjećaje isto kao žene?

Muškarci i žene su na neki način isti, ali ipak različiti. Čak i način na koji se nose sa stresom može varirati ovisno o društvenim očekivanjima, fiziologiji i psihologiji…

Iako se smatra da žene imaju tendenciju otvorenije pokazivati emocije od muškaraca, naravno, svatko je drugačiji i dok neki muškarci znaju biti vrlo emotivni i lako reći što osjećaju, ipak, istraživači pokušavaju istražiti zašto se muškarci ne izražavaju kao žene.

Muškarci osjećaju iste emocije kao i žene

‘Osjećam se kao da ga nije briga’ često se čuje kako žene govore kada ne mogu dobiti nikakvu povratnu informaciju o partnerovim osjećajima, prenosi 24sata.hr.

Ali je li to stvarno istina?

To bi mogao biti društveni pritisak

Društveni pritisak iskrivljuje percepciju muškosti. Istraživanje koje je provela dobrotvorna udruga za zdravlje muškaraca Movember otkriva da gotovo jedna trećina muškaraca osjeća pritisak da izgledaju ‘muževno’, a mlađi muškarci, u dobi od 18 do 34 godine, to doživljavaju u još većoj mjeri (47%).

Oni često pokazuju i manje vidljivih znakova zabrinutosti za mentalno zdravlje i manje je vjerojatno da će o njima otvoreno razgovarati. Muškarci ne izražavaju svoje osjećaje i to radi protiv njih.

Oni jednostavno ne znaju kako da se izraze

Nitko im nije objasnio kako da se izraze. Društvena očekivanja i uvjetovanost iz djetinjstva često uče muškarce da budu oštri i neemocionalni, ostavljajući ih nesigurnima kako izraziti svoje osjećaje. Dok žene mogu otvoreno izraziti svoje emocije, i primjerice svoje slomljeno srce, muškarci imaju tendenciju skrivati svoju bol i izgledati stoički.

Zbog ovog društvenog pritiska teže im je biti ranjivima jer se to smatra tabuom. Kao rezultat toga, emocionalno blagostanje muškaraca može patiti. Promicanjem otvorenih razgovora i razbijanjem stereotipa, može se pomoći muškarcima da se osjećaju ugodno i dovoljno osnaženi da izraze svoje emocije.

To je neurološka stvar

Corpus Callosum, dio mozga koji povezuje lijevu i desnu hemisferu, veći je kod žena nego kod muškaraca, što dovodi do veće sposobnosti da osjećaju i razmišljaju istovremeno.

Žene mogu osjećati i misliti u isto vrijeme. Muškarci, s druge strane, skloni su odvojiti svoje emocije od svojih misli, što rezultira oklijevanjem u razgovoru o emocionalnim temama. Iako to može dovesti do poteškoća u komunikaciji o osjetljivim temama, važno je prepoznati i razumjeti te razlike. Muškarci i žene su na neki način isti, ali ipak različiti. Čak i način na koji se nose sa stresom može varirati ovisno o društvenim očekivanjima, fiziologiji i psihologiji, piše Bright Side.

(TIPO/Foto: Dreamstime)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.