Na Manjači počela vježba OS BiH ‘Trenutni odgovor 23’

Postrojavanjem pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije (BGLP) u kasarni „Mika Bosnić“ na Manjači ozvaničen je početak vježbe „Trenutni odgovor 23“, koja predstavlja redovno godišnje kondiciranje Bataljonske grupe lake pješadije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Smotru od 290 pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije izvršio je komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić.

General Ilić je naglasio važnost te vježbe te da je to jedan od glavnih događaja obuke, u skladu sa glavnim planom obuke za 2023. godinu, a to je kondiciranje bataljonske borbene grupe u sklopu obaveza odnosno programa koncepta razvoja operativnih sposobnosti.

Naglasio je i profesionalizam, spremnost i sposobnost pripadnika OS BiH, kako kroz dosadašnja ocjenjivanja tako i kroz angažman u međunarodnim mirovnim misijama. Na kraju je svim pripadnicima poželio uspjeh u izvršavanju svih dodijeljenih zadataka.

Vježba „Trenutni odgovor 23“ će trajati do 2. juna, predstavlja ocjenjivanje operativnih sposobnosti BGLP OS BiH, a bit će realizovana putem nacionalnog  „OCC E&F“ koncepta ocjenjivanja. Da bi to bilo moguće Zajednički štab Oružanih snaga BiH, u saradnji sa Komandom za obuku i doktrinu (KOiD), realizirao je i prvi domaći kurs „OCC E&F“ ocjenjivača, koji će završetkom vježbe biti certificirani od NATO i tako povećati bazen ocjenjivača OS BiH.

Na vježbi će se prvi put u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, na vježbama vanjskog ocjenjivanja, izvoditi ofanzivne i defanzivne operacije u naseljenom mjestu koristeći doniranu opremu Vlade Ujedinjenog Kraljevstava Velike Britanije i Sjeverne Irske.

To je i prilika da se unaprijedi implementacija partnerskog cilja „Borba kombinovanih rodova na urbanom terenu“  te da  jedinica, kao i ostale strukture OS BiH, sagleda nivo obučenosti u tom bitnom segmentu.

– Osim generala Ilića, postrojavanju su prisustvovali direktor vježbe, komandant Komande za obuku i doktrinu brigadir Slaven Blavicki, vršilac dužnosti zamjenika komandanta za operacije Operativne komande OS BiH brigadir Mirzet Lubenović, komandant 5. pješadijske brigade brigadir Emir Kliko i načelnik S-3 4. pješadijske brigade brigadir Roberto Gašić te pripadnici NATO Štaba Sarajevo – saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(TIP/Izvor: Fena)