HDZ i SDA zadovoljne: Srednjobosanski kanton dobio vladu

Skoro osam mjeseci nakon izbora Kanton Središnja Bosna (KSB) dobio je novu Vladu.

Naime, na današnjoj sjednici Sabora KSB,  s 23 glasa za i sedam glasova protiv potvrđena je lista kandidata mandatara i novog-starog premijera Tahira Lende (SDA).

“Hvala svima koji su podržali Vladu, dobili smo više od dvotrećinske podrške, Vlada je formirana i nastavlja kontinuitet. Prvi cilj je zadržati političku i ekonomsku stabilnost kantona. Nismo imali stresnih situacija, štrajkova, ispunili smo sve ustavne obveze, prevazišli teško razdoblje korone… Vlada je odgovorila svim zadacima, dosta investirala u sve segmente i nadamo se da ćemo u ovom mandatu nastaviti još snažnije i brže”, rekao je Lendo novinarima nakon sjednice.

Od osam ministarstava tri će voditi novi ministri – Sedžad Milanović na čelu resora gospodarstva, Božana Petrović pravosuđa i uprave te Advan Akeljić poljoprivrede, vodoprivede i šumarstva.

Novi mandat preuzeli su i Mirjana Plavčić (financije), Bojan Domić (obrazovanje, znanost, mladi, kultura i šport), Anto Matić (zdravstvo i socijalna politika), Feliks Vidović (unutarnji poslovi), Amir Šečibović (prostorno uređenje i zaštita okoliša).

Zadovoljni su bili i šefovi kantonalnih organizacija HDZ-a BiH i SDA, stranaka koje čine koaliciju koja je formirala Vladu.

“Mi smo ovo mogli uraditi 15 dana nakon izbora, ali čekali smo što će se dogoditi na razini Federacije. Ovo je Vlada kontinuiteta s određenim izmjenama. Tri pozicije su nove. Imamo kontinuitet ali i osvježenja. Mislim da Vlada ima kapacitet da dobro radi”, poručio je Asim Mekić, predsjednik KO SDA KSB.

“Naši sugrađani su rekli da su zadovoljni radom ove Vlade i koalicije. Drago mi je da su nas podržale i druge stranke tako da je praktično ova Vlada dobila uvjerljivu većinu”, rekao je Radoje Vidović, predsjednik KO HDZ-a KSB.

Protiv su glasovala četiri zastupnika SDP-a, jedan DF-a i dva NIP-a.

“Danas se glasalo za listu sastava Vlade. Imamo skoro isti sastav, s malim promjenama. To su već viđeni ljudi. Ovo će biti Vlada kontinuiteta nerada na sustavnim zakonima i krucijalnim problemima građana. Radit će samo u interesu svojih interesnih grupa kao što su i dosad radili”, rekao je Senad Selimović, zastupnik SDP-a u Saboru KSB.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Duško Pucar)