Dva bombardera SAD-a u utorak će prelijetati gradove BiH, poznat i razlog

Dva bombardera B-1B Lancer, dodijeljena 7. Bombarderskom krilu od Zračne baze Dyess iz Texasa, izvršiće niski prelet iznad Sarajeva i drugih gradova u Bosni i Hercegovini kao znak čvrstog partnerstva između Sjedinjenih Država i Oružanih snaga BiH (OSBiH) i trajne posvećenosti suverenitetu, teritorijanom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ambasade SAD.

“Danas obilježavamo trajnu vezu između Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine,” izjavio je general James Hecker, pripadnik Zračnih snaga SAD i komandant američkih zračnih baza u Evropi, zračnih snaga u Africi i Zajedničke zračne komande NATO saveza.  “Današnji prelet pokazuje našu posvećenost izgradnji snažnih bilateralnih odnosa i dokaz je naših zajedničkih vrijednosti i ciljeva.  Saradnjom i razumijevanjem gradimo put ka budućnosti mira, sigurnosti i prosperiteta u regionu”.

Bombarderi će preletjeti Sarajevo, ali će se ta dva bombardera B-1B moći vidjeti u cijeloj zemlji.  Pored ovog događaja, letjelice će također učestvovati u zajedničkom vojnom događaju u blizini Tuzle koji će uključivati angažman Zajedničke taktičke zračne kontrole OSBiH i Specijalnih snaga Vojske SAD.  Ovaj događaj prirodni je nastavak naprednih bilateralnih obuka na principu vojska-vojsci.

Molimo da imate u vidu činjenicu da prelet može biti otkazan u svakom trenutku, čak i bez prethodne najave, zbog vremenskih uslova ili zahtjeva vezanih za vojnu misiju letjelica.

Bombarderi B-1B stacionirani su u bazi RAF Fairford, Ujedinjeno Kraljevstvo, u sklopu najnovijeg ciklusa operacije Udarna grupa bombardera (Bomber Task Force).  Misije u sklopu ove operacije omogućavaju vazduhoplovcima da kontinuirano provode hitne operacije širom svijeta s ciljem održavanja globalne stabilnosti i sigurnosti, istovremeno omogućavajući jedinicama da se upoznaju sa operacijama u raznim regionima.

Avion B-1B je teški bombarder velikog dometa koji od svih letjelica u Zrakoplovstvu može nositi najveći konvencionalni teret navođenih i nenavođenih projektila.  Višenamjenski B-1B je okosnica američkih snaga za dalekometno djelovanje.  Sposoban je u kratkom roku koristiti velike količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv svakog neprijatelja, bilo gdje u svijetu, bilo kada, poručila je Ambsada SAD-a.

(TIP/Foto: Ambsada SAD-a)