U Živinicama održani prijevremeni izbori za gradonačelnika

Građani Živinica danas su birali novog gradonačelnika. Razlog održanih prijevremenih izbora je smrt gradonačenika Samira Kamenjakovića u martu ove godine. Njegovo mjesto naslijedit će jedan od pet kandidata među kojima su kandidat SDA Began Muhić, SDP-ov Hajrudin Kozarević, Glas naroda BiH je kandidovao Ibrahima Čauševića, a Građanski savez Zorana Kneževića. Nezavisni kandidat je Asim Aljić. Prvi rezultati će biti poznati u 21 sat.

Od 55 hiljada i 281 osobe upisane u birački spisak, do 15 sati je glasalo 12 611 glasača, odnosno 23,25%. Oni koji su odlučili iskoristiti svoje glasačko pravo se nadaju da će novi gradonačelnik ispuniti predizborna obećanja, ali i očekivanja od strane građana. Bivši gradonačelnik je, smatraju, postavio visoke kriterije.

Kandidati, svaki ponaosob, s druge strane, tvrde da su upravo oni najbolji izbor za građane. Živinice su područje sa izuzetnim napretkom kada je u pitanju industrijski razvoj te kandidati, ukoliko pobijede, najavljuju nastavak pozitivnih promjena.

„Ono što je prioritetno jeste da riješimo one goruće probleme građana koje dozvoljava budžet Grada i ono što se zaista u tom trenutku odmah može uraditi – sve ovo ostalo možemo graditi na dugoročne staze, krenuti u realizaciju nekih projekata koji su u pripremi ili eventualno pripremiti uslove za pokretanje novih projekata“, kazao je Kozarević.

„Moj program se zasniva na kontinuitetu i nastavku rasta i razvoja, preuzimanju svih obaveza od našeg rahmetli doktora Samira na kojeg smo svi bili ponosni. Dakle, sa svojim stručnim saradnicima nastojim nastaviti progres i riješiti sve nove izazove“, kazao je Muhić.

„Naša lokalna zajednica ima određene probleme kao i svaka druga lokalna zajednica po pitanju grijanja, zagađenog zraka, vodosnabdijevanja, infrastrukture… i nastojat ću te greške da ispravim“, kazao je Aljić.

Kada je u pitanju izborni proces, značajnije nepravilnosti tokom dana nisu zabilježene. Građani su glasali na 87 biračkih mjesta, a aktivno je bilo i pet mobilnih timova. Sve je, kažu iz Gradske izborne komisije, prošlo bez većih problema.

„Ovdje se radi o izborima gdje se od pet ljudi bira jedan. Malo su teži izbori lokalnog karaktera kada se bira 31 vijećnik i tad svi imaju interese i tad su malo veće gužve. Ovdje se bira jedan čovjek i interesovanje je nešto manje“, izjavio je Suad Avdagić, predsjednik Gradske izborne komisije Živinice.

Ranijih izbornih godina je, kažu u Komisiji, izlaznost do 11 sati znala prelaziti 25%, zbog čega pasivnost građana na ovim izborima zabrinjava. Iseljavanje stanovništva i nezainteresovanost sve više uzimaju maha, a bez glasa građana teško da može biti promjena.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica:  Azre Delmanović)