Predstavnici firmi „M-Energo“ i „Via Ocel“ iz Beograda posjetili Banoviće – ponudili rješenje kako povećati kapacitet i pouzdanost Gradske toplane

U posjeti općini Banovići boravili su predstavnici firmi „M-Energo“ i „Via Ocel“ iz Beograda (Republika Srbija) koji su održali sastanak sa predstavnicima Općine, Javnog preduzeća „Toplana“ i RMU Banovići. Sastanak je bio informativnog karaktera s ciljem određivanja strateških pravaca u pogledu rješavanja pitanja grijanja u Banovićima, odnosno povećanja kapaciteta Gradske toplane i pouzdanosti snabdijevanja toplotnom energijom. Razgovaralo se dvije opcije, da li nabaviti novi kotao za potrebe Toplane ili uraditi rekonstrukciju postojećeg kako bi mu se povećao kapacitet, a koja bi uključivala i rekonstrukciju primarne i sekundarne toplovodne mreže. S tim u vezi, gosti iz Beograda ponudili su moguća rješenja te predložili načine njihovog finansiranja.

Ovom prilikom upoznati su da je trenutni kotao u banovićkoj Toplani snage 11,63 MW, star je oko 40 godina i radi sa oko 60 % kapaciteta. Opredjeljenje Općine je da se u narednom periodu uradi priključenje na toplovodnu mrežu kompletnog užeg gradskog područja za šta su trenutni kapaciteti nedostatni. Od istih su tražene čvrste garancije ukoliko se uđe u posao.

Donijeti su i određeni zaključci: da predstavnici firmi „M-Energo“ i „Via Ocel“ iz Beograda dostave detaljne ponude vezane za navedene opcije, da se proširi tim stručnih ljudi koji će dat svoj sud da li i šta se može uraditi po ovom pitanju i da se razgovori nastave. Svi elementi ovog složenog posla (terminski, tehnički, finansijski, komercijalni, fiskalni, spoljno-trgovinski, javna nabavka itd.) bi se naknadno utvrdili ako se krene u realizaciju.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.