‘Ojačat ćemo saradnju Vlade FBiH i Tuzle’

U radnoj posjeti Gradu Tuzli boravili su premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Jasmin Imamović, potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Slađan Ilić, potpredsjednik Federacije Igor Stojanović, zamjenik ministra finansija i trezora BiH Muhamed Hasanović, ministri u Vladi Federacije, Vedran Lakić, Nerin Dizdar, Vojin Mijatović i Nedžad Lokmić.

Domaćin radnog sastanka bio je gradonačelnik Grada Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić. Na sastanku, kojem su prisustvovali saradnici i saradnice gradonačelnika, razgovarano je o predstojećim aktivnostima, infrastrukturnim i investicionim projektima koji će se realizovati na području grada, o javnim pozivima Vlade Federacije koji su u toku, te pomoći i podršci koju Grad Tuzla očekuje od Vlade FBiH u realizaciji projekata za unapređenje kvalitete života građana Tuzle. Fokus sastanka bio je i na budućoj saradnji, te zajedničkom i efikasnijem radu u oblastima smanjenja aerozagađenja, izgradnje putne infrastrukture, energetike, unapređenja poslovnog okruženja, razvoja poduzetništva i privrede u cjelini, unapređenja statusa boračke populacije i sl. Obostrano je iskazana spremnost na blisku saradnju, uz konstataciju kako su pred svim nivoima vlasti značajni izazovi i procesi

Premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić izrazio je razumijevanje i obećao podršku projektima i inicijativama razmatranim na ovom sastanku, te je kazao: ”Federalna vlada je spremna dati podršku u svim oblastima za koje postoji potreba. Dotakli smo niz tema, a postoje poticaji Federalne vlade na koje može da aplicira Grad Tuzla kad je u pitanju energetska efikasnost, zelena energija, poslovni inkubatori, kao i za stvaranje ambijenta za zbrinjavanje radnika, čije će radno mjesto, neminovno u ovim procesima ostati ugroženo. Naravno, mi imamo saradnju, iz perioda mog prvog mandata premijera Federalne vlade kada smo donijeli Zakon o izdvajanju sredstava od Elektroprivrede za nadoknadu Gradu Tuzli i drugim sredinama u kojima je Elektroprivreda deponovala otpad iz termoelektrana. Federalna vlada će sav svoj kapacitet i sva raspoloživa sredstva staviti u funkciju saradnje, ne samo sa Tuzlom, već sa svim drugim lokalnim sredinama, i kantonalnim vladama koje su spremne na takav vid saradnje, koje su spremne na međusobno uvažavanje, respekt i poštovanje zakonske regulative Bosne i Hercegovine”.

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić izrazio je zadovoljstvo sastankom, te zahvalivši se na posjeti delegaciji Federacije BiH, kazao je: ”Naišli smo na veliko razumijevanje premijera Nikšića i ministara Federalne vlade, sigurni smo da ćemo u budućem periodu ostvariti dobre kontakte i postići dobre rezultate za sve građane Tuzle u razvoju infrastrukture, posebno putne, smanjenju zagađenja zraka, razvoju privrede, društvenog sektora, sektora boračko-invalidske zaštite, održivog povratka i dr. Dobili smo informacije o svim javnim pozivima koji su raspisani u nadležnim ministarstvima i apliciraćemo na sve one javne pozive na koje imamo mogućnost učešća. Nadam se da ćemo ispuniti uslove i dobiti podršku i sredstva koja ćemo realizacijom projekata dati našim građanima u cilju poboljšanja infrastrukture za život i za razvoj privrede i društva u cjelini”.

(TIP)