Abdulahu Skaki određen jednomjesečni pritvor

Općinski sud u Sarajevu (OSS) odredio je jednomjesečni pritvor Abdulahu Skaki, bivšem gradonačelniku Sarajeva (2016-2020.) i dosadašnjem ambasadoru Bosne i Hercegovine u Kataru, potvrđeno je Feni u Sudu.

Pritvor mu je određen zbog opasnosti od bjekstva, te bojazni da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke i prikriti dokaze, kao i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Skaka se sumnjiči za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nasavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanja dara i drugih oblika koristi, te krivično djelo – povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva KS, Skaka je pod istragom zbog više krivično-pravnih radnji tokom mandata gradonačelnika Sarajeva, a tereti se za nezakonito zapošljavanje četiri savjetnika i nezakonito trošenje budžetskog novca, te za davanje dara u vezi s izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća kako bi sebi izdejstvovao drugi mandat.

Sumnjiči se i da je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažovani članovi njegove porodice, te za krivotvorenje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je grad dobio.

Pod istragom je i zbog nezakonitog odobravanja sredstava Grada Sarajeva za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u općini Trnovo, gdje se nalazi i njegova vikendica te zbog krivotvorenja dokumentacije vezane za dovođenje projekta bolida ‘Formule E’.

Inače, Skakinom hapšenju u sklopu akcije kodnog naziva „Vizionar“ prethodila je višemjesečna istraga Tužilaštva KS i MUP-a KS, uz podršku Finansijske policije FBiH i MUP-a RS.

(TIP/Izvor: Fena)