Foto: Premijer TK Irfan Halilagić u intervjuu za TIP: ‘Prioritet su mi građani’

Mlad, skroman, učtiv, racionalan, siguran u sebe i ponosan…Takav dojam je ostavio na mene koji sam ga intervjuisao tokom dva dana premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić (SDA). Intervju smo započeli u njegovom kabinetu, da bi smo ga završili šetnjom centrom Tuzle. Između ostalog, govorio je o tome kako je biti najmlađi premijer u FBiH, na šta je ponosan što je do sada uradila Vlada TK koju predvodi, kako se nosi s kritikama opozicije da je ‘mlada maska za stare SDA priče’, predstavio je mjere od kojih će građani TK imati benefite u 2023. godini.

Na moje pitanje, kada će Vlada TK početi ulagati više u infrastrukturalne projekte u Tuzli, u odnosu na novce koje dobija u Budžetu od građana Tuzle, Halilagić je odgovorio:˝Vidite, ja Vaše pitanje u potpunosti razumijem i moram priznati da je u određenoj mjeri Tuzla u prethodnim godinama bila zapostavljana. Slična je situacija npr. i sa Lukavcem iz kojeg ja dolazim. I na tom planu smo napravili snažan zaokret. Uvažavajući principe istinskog ravnomjernog i solidarnog razvoja svih lokalnih zajednica, podržavajući sve kvalitetne projekte, Vlada Tuzlanskog kantona je u proteklih godinu dana realizirala ili pokrenula investicijske projekte ukupne vrijednosti više od 46,5 miliona KM. Od tog iznosa, oko 12,2 miliona KM se odnosi na projekte u Gradu Tuzla i to je značajan iskorak u odnosu na prethodne godine kada je Tuzla dobivala znatno manje. Ovu priliku ću iskoristiti i da gradonačelnika Lugavića, ali i službe Gradske uprave pozovem na intenzivniju saradnju, zajedničko planiranje i koordinaciju aktivnosti. Tuzla je glavni grad Tuzlanskog kantona, većina delegacija dolazi u Tuzlu, značajni sportski susreti se ovdje dešavaju i svakako da moramo učiniti više kako bismo sliku koju gosti ponesu iz Tuzle učinili što je moguće boljom, jer to je slika koju nose iz Tuzlanskog kantona˝.

‘Nije bilo lako’

TIP: Jeste li se pokajali što ste pristali biti najmlađi premijer jednog kantona u FBiH?

Halilagić: Nisam se pokajao, mada moram priznati da nije bilo ni lako odgovoriti zadatku koji je bio stavljen pred mene. Danas, sa distance od nešto više od godinu dana, smatram da mi je učinjena čast i privilegija, da su mi povjereni jedni od najodgovornijih zadataka u Kantonu, te da sam zajedno sa timom ljudi koji me okružuje odgovorili postavljenom zadatku i ciljevima. Činjenica da je i Sarajevski kanton ove godine krenuo stopama koje smo mi u Tuzlanskom kantonu započeli prošle godine, tu mislim i na mlade osobe u izvršnoj vlasti, ali i princip mjerljivosti rada i učinka rada Kantonalne vlade, pokazuje da smo na neki način bili avangarda i da je naš tadašnji korak izvan zone komfora ustvari bio izuzetan vizionarski projekat koji danas pokazuje dobre rezultate.

Foto: TIP.ba

TIP: Šta su prednosti, a šta mane posla premijera TK iz Vašeg ugla?

Halilagić: Pa teško je to tako definirati, jer svako prednosti vidi na svoj način. U svakom slučaju priznat ću da čovjeku mora da godi to što ga uvažavaju i priznaju. Ima tu nekih sitnica gdje čovjeku sigurno da imponuju, ali nastojim da ostanem čvrsto na zemlji i mislim da se uopće nisam promijenio u odnosu na period kada nisam bio premijer. Na koncu, svjestan sam da je i premijerska funkcija prolazna, da možda već sutra više neću biti premijer i u skladu s tim se nastojim i ponašati. Nažalost premijerska funkcija oduzima mnogo energije, slobodnog vremena skoro i da se nema, a to trpe porodica, roditelji, prijatelji. To je, po meni, najveća mana ovog posla, ali to mi je i motiv više da učinim sve ono što je u mojoj moći da upravo djeci, našim budućim generacijama ostavimo što je moguće kvalitetniji ambijent za odrastanje i preduslove da budu društveno korisne osobe u budućnosti.

˝Ispunili smo dato obećanje građanima’

TIP: Na šta ste ponosni što je urađeno u Vašem prethodnom mandatu, a šta Vam je žao što niste mogli ili stigli uraditi? 

Halilagić:Kao što javnost već zna naš dosadašnji rad temeljio se na 18 mjera, obećanja koja smo dali građanima prilikom imenovanja i najponosniji sam što smo u cjelosti održali riječ i ispunili svih 18. Kao osoba izuzetno držim do date riječi i ovom prilikom bih se zahvalio svima koji su dali svoj doprinos da ispunimo svih 18 obećanja. U određenim momentima je bilo teško. Trebalo je pomiriti neke stavove, iznaći sredstva za realizaciju, i upravo tada se pokazivalo jedinstvo i sinergija Vlade, Skupštine, državnih službenika i namještenika, odnosno profesionalaca koji rade u organima državne službe. Sada kad ovako posložimo stvari, mislim da sam najponosniji na ambijent koji smo stvorili. Tuzlanskom kantonu smo vratili ono što mu je u proteklih desetak godina najviše nedostajalo. Vratili smo mu kontinuitet, političku stabilnost, a to je, evo vidimo i na primjeru UKC-a u Tuzli, glavni preduslov za stabilizaciju poslovanja i napredak.  Što se tiče žala za nečim, ne mogu reći da žalim što nešto nismo stigli uraditi, jer smo neke stvari započeli i te stvari su sadržane u novih 20 mjera koje smo prezentirali i koje planiramo realizirati tokom tekuće godine.

Foto: TIP.ba

 

‘Mi smo jasno pokazali da smo uspostavili jednu novu priču’

TIP: Kako komentarišete navode opozicije u TK da ste mlada maska za stare SDA priče?

Halilagić: Prije svega hvala Vam na ovom pitanju. Opozicija je tu da kritikuje. Mi smo jasno pokazali da smo uspostavili jednu novu priču, koju, kao što sam već rekao sada prepisuje upravo i Vlada Kantona Sarajevo koju sačinjavaju baš te stranke koje ovdje navode takve kritike. Ako je to najveća kritika, s ponosom je prihvatam, a za svaku konstruktivnu kritiku, sugestiju i prijedlog, Vlada Tuzlanskog kantona i moja malenkost smo otvoreni i ja ih pozivam da sjednemo i o svemu razgovaramo, čak i van sjednica Kantonalne skupštine. S druge strane, stranke koje su u Tuzlanskom kantonu u opoziciji, ovdje koriste takvu floskulu u negativnom svjetlu, a ja sam izuzetno i ponosan i zahvalan upravo Irfanu Čengiću, poslaniku SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo i zastupniku u Domu naroda u Parlamentu FBiH na pohvalama za rade Vlade TK i moj rad. Takve pohvale, koje dolaze iz redova opozicionih političkih partija pokazatelj su ispravnosti puta na kojem se nalazimo i imaju posebnu težinu. S druge strane te pohvale pokazuju da u novoj generaciji mladih političara danas imamo izuzetno međusobno poštovanje, spremnost da se valorizira trud, rad i rezultati, a ne da se samo služimo demagoškim i populističkim floskulama kojima se, u nedostatku vlastitih kvaliteta, nastoji barem umanjiti zasluga drugih. Vrijeme je da prestanemo sa takvom praksom.

’20 novih mjera’

TIP: Nedavno ste predstavili 20 mjera Vlade TK za 2023. godinu. Koje su to mjere i koje će konkrento građani TK imati benefite od istih? 

Halilagić: Da, predstavljanjem novih 20 mjera pokazujemo da nastavljamo istim smjerom. Smjerom u kojem su naši građani prepoznali kvalitet. Kada govorimo konkretno o mjerama, jednu od njih smo već realizirali, a to je ukidanje plaćanja premije zdravstvenog osiguranja, u narodu poznate kao „markica“. Uskoro očekujemo da Zavod zdravstvenog osiguranja utvrdi postupak i da se počne sa povratom uplaćenih sredstava osobama koje su uplatile premiju za 2023. godinu.  Što se drugih mjera tiče, nastavljamo raditi na poboljšanju statusa boračke populacije, odnosno planiramo uvođenje u pravo na egzistencijalnu naknadu supruga umrlih boraca. Tu je i maturalni poklon „za uspješan kraj i novi početak“, jednokratna novčana pomoć maturantima srednjih škola radi pripreme za maturu. Nastavljamo da projektom pomoći penzionerima, besplatnim udžbenicima za sve osnovce, materijalno-tehničkim i kadrovskim jačanjem Uprave policije, te isplate naknade cca 1.000 KM porodiljama i time demantiramo sve one koji su govorili da su ti projekti bili predizborna kampanja. Za podršku naučno-istraživačkom radu osigurat ćemo do sada rekordan iznos od 1 milion KM, te ćemo, kao snažnu antikoruptivnu mjeru, vrlo brzo staviti u funkciju Registar podataka o nositeljima javnih funkcija i njihovoj imovini. Snažno nastavljamo i sa kapitalnim projektima. Do 30. septembra smo planirali otvaranje i puštanje u funkciju trećeg gejta i parkinga na Međunarodnom aerodromu Tuzla, kupujemo zemljište i projektujemo nove objekte policijskih uprava Živinice i Tuzla, te Suda u Lukavcu, a uporedo radimo i na projektovanju i modernizaciji akušerske klinike na JZU UKC Tuzla. Do kraja godine očekujemo i izbor najpovoljnijeg ponuđača za projektovanje zgrade Vlade TK, Kampusa Univerziteta u Tuzli, a osigurat ćemo i sredstva za projektovanje Urgentnog centra pri UKC-u. Uz sve navedeno pokrenut ćemo procedure za nabavku mobilnog mamografa, konačno ćemo otvoriti Centar za autizam „Meho Sadiković” Tuzla i Osnovnu i Srednju muzičku školu u Tuzli. Svi ovi projekti za rezultat će imati direktne benefite za građane i svi su usmjereni isključivo u tom smjeru. Novim objektima policijskih uprava rješavamo brojem probleme s kojim se upravo građani suočavaju prilikom registracije vozila i tokom ostvarivanja svojih građanskih prava koja su u domenu MUP-a.  U proteklom periodu smo vidjeli da se u prošlim godinama mnogo pričalo o nekim kapitalnim projektima, ali ustvari niko nije ništa konkretno poduzimao. Mi još uvijek nemamo ni projektne dokumentacije za te projekte. To ćemo promijeniti, to je preduslov za sve dalje konkretne aktivnosti, pa i za to da tražimo sredstva iz drugih izvora, a ne samo kantonalnog budžeta. Svi vas uvijek pitaju, „imate li projekat?“, i mi smo tu stajali. To nam je jedan od prioriteta, nećemo demagošku priču, nego konkretne projekte.

Foto: TIP.ba

‘Prioritet su građani’

TIP: Da li su Vam važnije instrukcije iz stranke SDA i kolacionog partnera DF-a ili boljitak građana TK?  

Halilagić: Mislim da sam u prethodnom, malo opširnijem odgovoru, u značajnoj mjeri dao odgovor na to pitanje. Nama su prioritet građani i interesi građana Tuzlanskog kantona, a uvjeren sam da su upravo ti interesi i interesi političkih stranaka koje stoje iza nas. U konačnici i iza mog ekspozea i definiranih mjera, stoji Skupština Tuzlanskog kantona koja je svemu ovome dala svoju podršku, a to je refleksija političkih stranaka. Iako to djeluje dosta demagoški kad se ovako kaže, ali ja zaista vjerujem da je najveći interes političke partije boljitak građana i interes građana, jer iz toga se onda crpi i glasačko tijelo i politički kapital. Na kraju, to su pokazali i protekli izbori na kojima su građani nagradili ovakav način razmišljanja i rada.

‘Zaustavili smo negativne trendove u UKC-u Tuzla’

TIP: Jesu li zaista zaustavljeni negativni trendovi u poslovanju UKC-a Tuzla?

Halilagić: Finansijski pokazatelji, koje smo imali priliku analizirati prije nekoliko dana, pokazuju da smo konačno uspjeli sagledati cjelokupnu sliku, koja se iz nekih razloga ranije sakrivala. Te da smo zaustavili negativne trendove. Sredinom prošle godine dug UKC-a Tuzla iznosio je oko 103 miliona KM. Aktivnostima Vlade TK i Uprave UKC-a taj dug je do kraja 2022. godine umanjen za nešto više od 10 miliona KM, te da je stanje duga na kraju godine iznosilo oko 93,7 miliona KM. Sad, ako posmatramo samo prošlu godinu, podijeljenu na dva polugodišta, u prvih 6 mjeseci 2022. godine ostvaren je gubitak u iznosu od skoro 8 miliona KM. Tu smo uspjeli povući crtu i krenuti nekim drugim smjerom. U drugom polugodištu ostvaren je pozitivan finansijski rezultat u iznosu od nešto više od 7 miliona KM. Navedeni finansijski pokazatelji govore da je u toku druge polovine prošle godine u značajnoj mjeri zaustavljeno negativno poslovanje UKC-a, te da su prisutni novi, pozitivni trendovi u poslovanju UKC-a Tuzla. S obzirom da smo prepoznali da se situacija na UKC-u bitno promijenila, te da smo uočili određene neophodnosti gdje smo morali interventno djelovati kako bismo građanima osigurali kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, odredili smo se da, kao Vlada – jedan od suosnivača, djelujemo u dva pravca. Osigurali smo 10 miliona KM za nabavku značajne količine medicinske opreme, s obzirom da je oprema na UKC-u u velikoj mjeri već amortizovana. U Drugom smjeru Vlada je odobrila dodatnih 7.750.000,00 KM, uz 3 miliona KM bankarske garancije, za nabavku linearnog akceleratora i tenderska procedura za ovu nabavku je u toku, a prema riječima direktora moglo bi se očekivati da akcelerator pacijentima bude na raspolaganju za oko tri mjeseca. Radi se o uređaju koji je, zbog svoje dotrajalosti, jedan od glavnih razloga zbog čega su onkološki pacijenti terapije primali u Mostaru, Sarajevu i Zenici. Osim navedenog, a pored brojnih drugih intervencija u saniranje postojeće i nabavku nove opreme, Vlada je pomogla i nabavku 100 računara na UKC-u, a u cilju informatizacije medicinskih procesa i priključenja na kantonalni zdravstveni informacioni sistem. Uporedo sa svim navedenim, svjesni da su upravo ljekari i medicinsko osoblje najveći kapital UKC-a, otvoreno je i pedesetak specijalizacija, a krenulo se i sa uvođenjem novih medicinskih procedura i zahvata u svoj rad. Sve navedeno pokazuje da je naš krajnji cilj da UKC Tuzla, vratimo na mjesto gdje on zaista pripada, a to je najbolja zdravstvena ustanova u BiH, pa i okruženju.

‘Moram priznati da je u određenoj mjeri Tuzla u prethodnim godinama bila zapostavljana’

TIP: Kada će Vlada TK početi ulagati više u infrastrukturalne projekte u Tuzli, u odnosu na novce koje dobija u Budžetu od građana Tuzle? 

Halilagić: Vidite, ja Vaše pitanje u potpunosti razumijem i moram priznati da je u određenoj mjeri Tuzla u prethodnim godinama bila zapostavljana. Slična je situacija npr. i sa Lukavcem iz kojeg ja dolazim. I na tom planu smo napravili snažan zaokret. Uvažavajući principe istinskog ravnomjernog i solidarnog razvoja svih lokalnih zajednica, podržavajući sve kvalitetne projekte, Vlada Tuzlanskog kantona je u proteklih godinu dana realizirala ili pokrenula investicijske projekte ukupne vrijednosti više od 46,5 miliona KM. Od tog iznosa, oko 12,2 miliona KM se odnosi na projekte u Gradu Tuzla i to je značajan iskorak u odnosu na prethodne godine kada je Tuzla dobivala znatno manje. Ovu priliku ću iskoristiti i da gradonačelnika Lugavića, ali i službe Gradske uprave pozovem na intenzivniju saradnju, zajedničko planiranje i koordinaciju aktivnosti. Tuzla je glavni grad Tuzlanskog kantona, većina delegacija dolazi u Tuzlu, značajni sportski susreti se ovdje dešavaju i svakako da moramo učiniti više kako bismo sliku koju gosti ponesu iz Tuzle učinili što je moguće boljom, jer to je slika koju nose iz Tuzlanskog kantona.

‘Tuzlanski kanton avangarda u Federaciji BiH’

TIP: Gdje je po Vašem mišljenju Tuzlanski kanton, u odnosu na druge kantone u Federaciji BiH?

Halilagić: Tuzlanski kanton je nekako uvijek bio avangarda u Federaciji BiH: Tu ulogu smo u proteklim godinama, zbog političkih dešavanja i previranja, ispustili. Danas je Tuzlanski kanton ponovno na putu da tu svoju ulogu vrati. Sigurno da će nam na tom putu doprinijeti i izmjene zakona koje su nam osigurale nešto više sredstava u kantonalnom budžetu, a kojima je djelomično ispravljena nepravedna raspodjela javnih prihoda. Ono što nas ohrabruje je da smo i dalje u vrhu kada je u pitanju ostvarivanje prihoda od proizvodnih djelatnosti, da smo u vrhu u pogledu vrijednosti izvoza i vanjskotrgovinske razmjene, broju ukupno registriranih pravnih osoba, i to nam daje optimizam da možemo i snažnije i bolje, te da svakako imamo argumente da od naših predstavnika u višim institucijama vlasti tražimo da, bez obzira na stranačku pripadnost, bili pozicija ili opozicija, sinergijski djeluju i zajednički lobiraju za kvalitetniju podršku viših nivoa vlasti projektima u Tuzlanskom kantonu. Ne dozvolimo da se sredstva dijele kao na primjeru raspodjele sredstava zdravstvenim ustanovama kada je UKC Tuzla višestruko zakinut, odnosno kada su na uštrb naše zdravstvene ustanove, koja skrbi o stanovništvu najmnogoljudnijeg kantona i koja nema dugovanja po osnovu poreza i doprinosa, odnosno nije dužna državi, od te iste države sredstva dobili neki drugi zdravstveni centri koji su dužno toj istoj državi s jedne strane, a s druge strane brinu o zdravlju znatno manjeg broja stanovnika. To su nepravde koje tražimo od naših zastupnika da ispravljaju.

Foto: TIP.ba

Pitanje svih pitanja

TIP: Kako mladima dati nadu da ostanu u TK?

Halilagić: To je pitanje svih pitanja. Nažalost negativni demografski trendovi usložnjeni su i činjenicom da sve veći broj mladih ljudi želi otići odavdje. I za to nisu više primarni razlozi ekonomske prirode. Međutim, to nije samo slučaj sa Tuzlanskim kantonom i Bosnom i Hercegovinom. Čitav region se susreće sa sličnim problemom. Otvaranje granica, novi mediji i prilika da se vidi šta gdje i kako je to negdje drugo u značajnoj mjeri doprinosi tim trendovima. Teško je da se nešto epohalno na ovom planu može učiniti mikro mjerama na mikro prostoru. Politika koju smo započeli prošle godine djelomično daje odgovor i na to pitanje. Uveli smo nekoliko mjera koje za cilj imaju da ljude ohrabre da ostanu ovdje. Nastojimo promijeniti politiku prema mladima, ali to je proces za koji je potrebno malo više vremena, a njega nažalost nemamo. Ono što me ohrabruje, jeste da određenih pomaka imamo, lično znam za nekoliko slučajeva i porodica koje su se nakon odlaska odavdje, kroz godinu/dvije, odlučile vratiti. Takvih primjera imamo u svim lokalnim zajednicama. Značajan je i broj ljekara koji su otišli u zemlje zapadne Europe, a danas smo u situaciji da se vraćaju ili raspituju da li se mogu vratiti na svoja radna mjesta…

TIP: Šta ćemo sa stranačkim zapošljavanjem, nepotizmom, obrazovanjem u TK?

Halilagić: U svim ovim oblastima koje ste naveli tokom proteklih godinu dana napravili smo iskorake da preveniramo, spriječimo ili u značajnoj mjeri umanjimo sve ove negativne pojave. Da ih još uvijek ima, vjerovatno da ima, ali vjerujte ja lično nisam upoznat ni sa jednim primjerom, a da jesam sigurno bih reagirao. To su pojave kojima svjedočimo decenijama unazad i ne postoji hirurški rez kojeg možemo povući i reći da je taj karcinom korupcije odstranjen. Donošenjem novih pedagoških standarda prošle godine smanjili smo prostor za takva djelovanja. Većinu nastavnog kadra smo trajno riješili, smanjili broj prijema na određeno vrijeme, a gdje je, čini nam se, bilo prostora i za takve negativne aktivnosti. Osnažit ćemo i Ured za borbu protiv korupcije i osiguranje kvaliteta i očekujemo da i njegove aktivnosti doprinesu smanjenju takvog djelovanja. Borba protiv korupcije je naša zajednička zadaća i odgovornost svih nas, kako nas koji obnašamo određene funkcije, tako i građana. Koliko god to demagoški zvučalo, za korupciju je zaista potrebno dvoje i dajte da svi krenemo od sebe, ali pozivam i sve institucije koje su na prvoj liniji odbrane od ove negativne pojave, da ulože maksimalne napore, a u Vladi TK i meni lično će imati punu podršku za svoj rad.

(TIP/Razgovarao: Adis Jašarević)