I dalje napeta situacija u Belgorodu, napadnutom od strane ruskih partizana

Guverner Belgoroda, Vyacheslav Gladkov, na Telegramu je objavio upozorenje stanovnicima Grayvorona da se ne vraćaju svojim domovima. Gladkov je dodao da u jučerašnjim napadima “nije bilo civilnih žrtava”. “Do danas nema poginulih civila. Provode se sve potrebne radnje od strane organa gonjenja. Čekamo završetak protuterorističke operacije koja je jučer najavljena”, napisao je.

Borbe su izbile duž ruske granice s Ukrajinom u ponedjeljak nakon što su samoproglašene ruske partizanske snage tvrdile da su osvojile pogranično selo unutar Rusije po prvi put u ratu.

Legija Sloboda Rusije, koja sebe opisuje kao antikremaljsku miliciju koja želi osloboditi Rusiju od Vladimira Putina, objavila je da je prešla granicu i zauzela naselje Kozinka, navodeći da su poslali jedinice i u grad Grayvoron u ruskoj oblasti Belgorod.

Snimka racije, navodno s granične kontrolne tačke u Grayvoronu, prikazuje i žrtve, uključujući ruskog časnika koji leži licem prema dolje u lokvi krvi pokraj ruskih pasoša i drugih dokumenata razbacanih po podu. Videozapis također prikazuje oklopna vozila koja su pregazila stup.

Guverner Belgoroda Vyacheslav Gladkov rekao je da je osam ljudi ranjeno nakon što se Grayvoron našao pod vatrom ukrajinskog topništva, izvijestile su novinske agencije. Većina stanovnika je napustila to područje, ali je situacija i dalje “napeta”, rekao je.

(TIP/Izvor: federalna.ba/The Guardian)