Izložba minijatura na Filozofskom fakultetu u Tuzli

Izložbom reprodukcije minijatura iz osmanskog perioda danas je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli obilježena 20. godišnjica osnivanja Odsjeka za turski jezik i književnost.

Autor izložbe vanredni profesor Mehmet Ginara istakao je da je postavljeno 27 primjeraka reprodukcije minijatura iz osmanskog perioda.

– Prve minijature u historiji turske umjetnosti kod Osmanlija susreću se u 15. stoljeću i to u djelima Dilsuzname i Kulliyat čiji su autori nepoznati. Ova vrsta umjetnosti u Osmanskom carstvu traje sve do 18. stoljeća. Minijaturno slikarstvo predstavlja zanimljivo i raskošno poglavlje umjetnosti ovog perioda – istakao je Ginara.

U pripremi izložbe sudjelovali su i studenti Odsjeka za turski jezik i književnost, a dekanesa Filozofskog fakulteta Nihada Delibegović Džanić očekuje da će studenti, ali i građani spoznati značaj izložbe i njenu vrijednost.

– Važno je da naši studenti stiču znanja i doista Odsjek za turski jezik i književnost pokušava na različite načine da predstavi bogatu tursku kulturu, a izložba je prilika da se na jednom malom uzorku vidi kakvo to bogatstvo kriju ove minijature – kaže dekanesa Delibegović – Džanić.

Izložba minijatura bit će narednih dana otvorena u prostorijama Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

(TIP/Izvor: Fena)