Obnova i proširenje magistralnog puta Tuzla-Doboj kao prioritet

Rekonstrukcija magistralnog puta M4 od Tuzle prema Doboju postavljena je kao prioritet na današnjem sastanku koji je okupio predstavnike Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, 4 lokalne zajednice oslonjene na ovu saobraćajnicu, Udruženja poslodavaca Gračanica i Direkcije cesta TK. Proširenje i rekonstrukcija magistralnog puta M4 prema Doboju kako bi se izvršila deblokada tog dijela puta, zaključak je sa današnjeg sastanka koji će biti upućen Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, Federalnom resornom ministarstvu i JP Ceste Federacije BiH.

„Želim da iskažem poštovanje prema privrednicima u Gračanici koji su svijetla točka u TK i Vlada mora biti u službi tih ljudi“, kazao je ovom prilikom ministar Denis Bećirović naglasivši da  veliki broj privatnih preduzeća ima probleme zbog loše infrastrukture.

„Imamo jedan regionalni centar i imamo privredni centar koji imaju slabu komunikaciju i želja i volja Ministarstva i Vlade Tuzlanskog kantona da se to pitanje konačno riješi. Mi 30 godina nemamo ulaganja po tim pitanjima. Učestvujemo sa velikim iznosima u kreiranju budžeta na višim nivoima a povrata nemamo“, rekao je ministar Bećirović.

Predstavnici gradova Tuzla i Gračanica, općina Doboj Istok i Lukavac govorili su ovom prilikom o stanju saobraćajne komunikacije na relaciji Tuzla – Doboj zbog koje godinama trpi i privreda i stanovništvo ovog kraja.

„Svi smo ovdje svjesni da se putna komunikacija na magistralnom putu M4 koja prolazi kroz Doboj Istok, Gračanicu, Lukavac i Tuzlu i ide dalje prema Zvorniku ne nalazi pod ingerencijom kantonalnog Ministarstva niti Kantonalne direkcije za ceste, međutim sigurno je da je upravo ta komunikacija najvažnija za funkcionisanje privrede i života na našem kantonu“, kazao je Mirsad Helić iz Udruženja poslodavaca Gračanice.

Prema riječima gradonačelnika Gračanice Nusreta Helića trenutno je aktuelna priča o brzoj cesti. „Da nam je u ovom momentu da završimo ovu saobraćajnicu da omogućimo, prije svega, privrednicima brzi protok, a ko god je izašao tamo vidio je da je zaista loše stanje. Nadam se da će konačno shvatiti da treba da se izvrši rekonstrukcija i na taj način prije svega ubrza protok privrede i roba.“

Gračanica se godinama loše tretira iako ima veliki broj privrednika  i uposlenika, kazao je ovom prilikom Mujo Hasić iz Udruženja poslodavaca Gračanice. „Nadam se da će odgovorni konačno shvatiti da razvoj privrede ne može ići sa ovakvom putnom i infrastrukturom. Moram napomenuti da je TK u pogledu putne infrastrukture najnerazvijeniji na području FBiH a najmnogoljudniji je sa ogromnim brojem registrovanih putničkih i teretnih vozila sa ogromnim izdvajanjima za akcize koje idu za ceste Federacije i autoceste a nažalost mi do sada nismo imali koristi od toga“ kazao je Hasić na današnjem sastanku.

Proširenje putnog pojasa postojeće magistralne ceste je kratkoročno rješenje problema, rečeno je ovom prilikom, uz zaključak da je potrebno tražiti dodatni izvor finansiranja.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.