Nerođenoj bebi operisan mozak

U američkom gradu Bostonu urađena je operacija na mozgu nerođene bebe.

Prema informacijama koje je objavio CNN, grupa ljekara iz Bostonske dječje bolnice uspješno je izvela prvu operaciju na mozgu ove vrste dok je dijete još u maternici.

Doktori su otkrili rijetku bolest nazvanu “Galenova malformacija” kada je beba imala 30 sedmica.

Operacija, koja je objavljena u naučnom časopisu “Stroke” u SAD-u i koja je navedena kao prva u toj oblasti, izvedena je metodom detekcije arterije ultrazvukom.

Doktori su ultrazvukom usmjerili dugačku iglu kroz majčin trbuh u dio bebinog mozga koji je bio zahvaćen. Doktori su zatim ubrizgali supstancu u venu kako bi spriječili povratni protok u vene.

Ljekari, koji su uspješno obavili operaciju, spasili su nerođenu bebu od nastanka teških bolesti kao što su zatajenje srca i neurološki poremećaji koji bi doveli do njegove smrti nakon rođenja.

Ljekar Darren Orbach iz Bostonske dječje bolnice rekao je da ako se bolest ne liječi, mogu pojaviti ozbiljni problemi kao što su ozbiljno oštećenje mozga i zatajenje srca kod bebe nakon rođenja.

Navodeći da 50 do 60 posto svih beba s tom bolešću razvije ozbiljne poremećaje odmah nakon rođenja, Orbach je rekao da je stopa smrtnosti od ove bolesti oko 40 posto.

“Otprilike polovina beba koje prežive ima ozbiljne neurološke i mentalne probleme”, rekao je Orbach.

Ljekari navode da je beba Denver, koja je rođena 17. marta, nedugo nakon operacije, zdrava i ne koristi nikakve lijekove za srčanu insuficijenciju i nije joj potrebna dodatna intervencija.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija/Foto: CNN)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.