Foto: U Londonu danas krunisanje britanskog kralja Charlesa III

Velika Britanija ovog vikenda slavi historijski događaj, krunisanje Charlesa Trećeg uz vjersku ceremoniju staru 1.000 godina i dvodnevno slavlje u zemlji i sa koncertom u dvorcu Windsor.

Ceremonija krunisanja danas počinje u 11.00 po londonskom vremenu i trajaće oko dva sata pod vodstvom duhovnog lidera Anglikanske crkve, nadbiskupa Justina Welbya.

Prije odlaska kraljevskog para kočijom do Westimensterske opatije, predviđen je dolazak zvanica.

Vjerski obred će biti obilježen i muzičkim djelima sa klasičnog repertoara, ali i novim kompozicijama, kako bi se prikazala današnja uloga monaha koji gleda u budućnost dok je i dalje ukorijenjen u historijskoj tradiciji i raskoši.

Iako je Charles III (74) želio skromniju ceremoniju sa oko 2.300 zvanica među kojima strani državnici, članovi drugih monarhija i predstavnici civilnog društva, određene etape ceremonije krunisanja se ne mogu zaobići.

Charles će položiti zakletvu i blagosloviće ga nadbiskup Canterburya i zatim će mu na glavu biti stavljena kruna Svetog Edvarda. Dobiće kraljevsku odoru, kuglu (zlatni globus nadvišen krstom) i kraljevsko žezlo.

Kraljica supruga ili pratilja Camilla, druga Charlesova supruga poslije njegovog razvoda od princeze Diane, takođe će biti krunisana.

Kraljevski par će uz pratnju gotovo 4.000 vojnika krenuti kočijama ka Buckinghamskoj palati. Kraljevska porodica će se potom pojaviti na balkonu palate da bi mahala okupljenima.

Slavlje u Velikoj Britaniji povodom krunisanja kralja trajaće dva dana. Sutra će biti organizovan takozvani “veliki ručak” na otvorenom u Buckinghamoj palati na kojem će se dijeliti jelo “kraljevski kiš”, specijalno osmišljeno za tu ceremoniju.

U dvorcu Windsor će sutra naveče biti koncert pred oko 20.000 ljudi.

U ponedjeljak će biti neradni dan. Kraljevska porodica je ranije pozvala da tog dana Britanci obavljaju volonterske aktivnosti.

(TIP/Izvor: Federalna.ba/Beta)