Smijemo li ponovno koristiti isto ulje za prženje? Odgovor će mnoge šokirati

Prije koji dan ste nešto pržili u dubokom ulju. I sad gledate onu teću punu ulja i duša vas boli pri pomisli da bi je možda trebali proliti. Pa šta će se desiti ako ga iskoristite još jednom? Pa možda i još jedan put? Međutim mutno se sjećate da ste negdje čuli kako se to ne bi smjelo raditi. I šta ćete sad?

Ponovno korištenje ulja za prženje već je neko vrijeme na lošem glasu (da, dobro ste zapamtili), ali kako cijene ulja skaču, tako nam je ta ideja opet sve primamljivija.

Dobra vijest je da ipak ne morate bacati korišteno ulje. Loša vijest je da ne postoji čvrsto pravilo o tome koliko ga puta možete ponovno koristiti, jer stručnjaci se oko ovog pitanja i dalje svađaju.

Podatak govori da postoji jednostavan način za odrediti kad je pravi trenutak za zamijeniti ulje te da postoji nešto što možete napraviti kako bi ulje koje korisrite za prženje duže ostalo sigurno za konzumaciju.

Ponajprije, dok pržite pazite da se ulje ne dimi jer to je znak da su se u njemu počeli stvarati štetni spojevi. Nadalje, kad završite s prženjem, pustite ulje da se ohladi, a zatim ga procijedite i to kroz cjedilo obloženo gazom.

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, iako ne postoji čvrsto pravilo o tome koliko puta možete ponovno upotrijebiti ulje, ako uočite da se zamutilo, da ima čudan miris ili da se na njemu stvorio sloj filma, bacite ga bez žaljenja.

(TIP/Foto: Shutterstock)