Foto: Brojne delegacije na Danu sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva, poruka i Tužilaštvu BiH

Na Trgu djece Sarajeva održana je manifestacija u izvedbi 1601 djeteta povodom Dana sjećanja na 1601 ubijenog dijete opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

Djeca su izvela nekoliko prigodnih numera uz prateću koreografiju.

Na obilježavanje Dana sjećanja došli su predstavnici vlasti sa svih nivoa vlasti ali nije bilo predstavnika Vijeća ministara BiH.

Na obilježavanje su došli članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović, potpredsjednik FBiH Refik Lendo, premijer FBiH Nermin Nikšić sa delegacijom Vlade FBiH, premijer KS Nihad Uk sa ministrima i zastupnicima Skupštine KS, delegacije Federalnog parlamenta, te delegacija Grada Sarajeva, općina, udruženja.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica kazao je novinarima poručio da će danas povodom obilježavanja 5. maja, Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva, u horu nastupiti 1.601 dijete.

“Upravo iz razloga što zbog ubistva djece niko nije procesuiran, danas ovdje će biti u horu biti prisutno 1.601 dijete. To je jedna simbolika jer to je broj djece koja su ubijena u opsadi grada”, rekao je.

Grabovica je poručio da će performans biti univerzalan sa porukom isključivo Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

“Zbog čega Tužilaštvo? Pa iz razloga što u protekle tri decenije još nijednu optužnicu nisu podigli, a ne da su procesuirali ili kaznili one koji su odgovorni i koji su činili tako brutalne zločine na najmlađom populacijom ovog grada”, rekao je.

On je naglasio da će ovo biti jedna priča, dramaturgija koja će ostati za naredne decenije budućim generacijama, da oni daju svima na znanju šta se dešavalo u Sarajevu i koliko je važan mir i sloboda i da ovakvo zlo koje je bilo 90-ih godina nikada nigdje ne ponovi.

S obzirom da se zbog radova na šetalištu koje je uz spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 92-95 nije moglo prići, nije bilo polaganja cvijeća i vijenaca delegacija.

(TIP/Izvor: Patria)