Bivša ministrica osnovala konsalting firmu

Bivša ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uplovila je u poduzetničke vode onovavši firmu. Prema dostupnim podacima u Registru kompanija portala Akta.ba firma je registrovana 24.02.2023 godine pod nazivom BT Consulting d.o.o. – BTC d.o.o..

Firma se nalazi u Kantonu Sarajevu u ulici Ramiza Alića 56, Donji Hotonj općina Vogošća. Prema registrovanoj djelatnosti bavit će se posredovanje u trgovini specijaliziranoj za određene proizvode ili grupe ostalih proizvoda.

Turković je u ovoj firmi na poziciji direktora sa kapitalom od 1000 KM.

Podsjećamo, Turković je obavljala i funkciju zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH nakon čega je otišla u penziju.

Prema analizi CIN-a bivša ministrica Turković je vlasnica pet kuća u BiH i dva stana u Hrvatskoj i Australiji, a sinovi joj posjeduju još tri nekretnine u Sarajevu. Ona je 2008. godine od Općine Stari Grad otkupila stan od skoro 120 kvadrata plativši ga certifikatima 15.400 KM. Četiri godine kasnije ga je prodala po jedanaest puta većoj cijeni – za 180 hiljada maraka. Potom je kupila dvije kuće u Sarajevu koje vrijede skoro pola miliona maraka, te je vlasnica još dvije u Fojnici i jedne u Stocu. Ove nekretnine prostiru se na skoro dulum i po zemlje.

Njena posljednja plata ambasadorice u Kataru iznosila je preko devet hiljada maraka, a uz to je imala prihode od oko četiri hiljade maraka za izdavanje nekretnina. Turković je tokom karijere redovno imala angažmane kao predavač na univerzitetima u BiH, Evropi i svijetu. Posjeduje dva vozila – Porsche Cayenne i Volkswagenov Kombi.

(TIP/Izvor: Akta.ba)