Bećirović: Veliki broj onih koji ne mogu ostvariti svoje pravo na rad

Povodom obilježavanja Međunarodni praznik rada član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović čestitao je svim radnicama i radnicima 1. maj.

„Radnicama i radnicima, svima koji žive od svoga rada, upućujem najiskrenije čestitke povodom Međunarodnog praznika rada. Međunarodni praznik rada prilika je da izrazimo nadu da ćemo zajedno raditi na prevladavanju ekonomskih teškoća i izazova, te odlučnije krenuti naprijed ka boljem životu i napretku naše zemlje. Obilježavanje Međunarodnog praznika rada prilika je da zajednički ukažemo na važnost uloge radništva i njihove borbe kroz historiju, ali i činjenice da uprkos davno izborenim pravima i danas postoji veliki broj onih koji ne mogu ostvariti svoje pravo na rad ili, pak, ne mogu pružiti dostojanstven život svojoj porodici. Upravo zato, ovaj praznik nas podsjeća na važnost sinergije svih aktera u našem društvu kako bismo svim našim sugrađanima, a posebno mladima, osigurali sigurniju budućnost˝, istakao je Bećirović.

Prema njegovim riječima, ono što je danas potrebno radništvu u Bosni i Hercegovini nije nostalgija o prošlim vremenima.

˝Ne treba ponavljati grešku prethodnika koji su vjerovali da imaju konačne odgovore na sva društvena pitanja. Novo vrijeme uvijek traži nove odgovore. Radništvu je potrebno podizanje svijesti o njegovim pravima i o načinima kako da se izbori za svoja prava. Na kraju, zaposlenim radnicama i radnicima, penzioniranim radnicama i radnicima i ženama domaćicama (neplaćenim radnicama u porodici), čestitam 1. maj – Međunarodni praznik rada˝, zaključio je.

(TIP)