Lagumdžija na Harvardu o neophodnosti globalnog regulisanja i upravljanja vjestačkom inteligencijom

Konferencijom Boston Global Foruma (BGF) i  Svjetskog društva za vještačku inteligenciju (AIWS), na Harvard univerzitetskom akademskom klubu u Cambridgu,  okončana je dvomjesečna serija skupova na visokom nivou usvajanjem deklaracije posvećene neophodnosti globalnog, državnog,  poslovnog, pravnog i institucionalnog  upravljanja daljim razvojem i primjenom  vještačke inteligencije (AI).

Na zatvaranju konferencije, kao izvjestilac o usvojenim daljim koracima i konkretnim aktivnostima definisanim zajedničkom deklaracijom predsjednik Fondacije “Društva zajedničkih vrijednosti” Zlatko Lagumdžija posebno je ukazao na važnost integrisanja digitalne transformacije EU koja se ne smije ograničiti na zemlje članice EU već na istim principima i projektima uključiti susjedne zemlje, a posebno države zapadnog Balkana.

Samo na taj način EU može pokazati da ima kapacitet za ravnopravno vođenje ovih procesa na globalnom nivou zajedno sa SAD i Japanom. Ljudski kapaciteti u domenu digitalne transformacije evropskih zemalja u razvoju, a naročito novih generacija mladih stručnjaka,  ne zaostaju za njihovim kolegama u razvijenim zemljama,  što daje dobru osnovu za razvojne projekte i integracione procese koji su u zajedničkom interesu svih aktera.

Konferencija je okupila lidere javnog, akademskog i poslovnog svijeta  iz SAD, Evrope, Japana i Indije kao i inovatore iz Silikonske doline, Harvarda, MIT-a i Stenforda.

Vještačka inteligencija je već dramatično promijenila načine interakcije sa tehnologijom i taj uticaj će eksponencijalno rasti. Njen razvoj  svakodnevno otvara nova važna pitanja u domenu odgovornosti, normativnog reguliranja, demokratskog upravljanja kao i uticaja na društvenu i individualnu budućnost.

Tim skupom je otvorena nova serija događaja koji imaju za cilj snažniju međunarodnu saradnju na uspostavi globalnog okvira odgovornog i etički baziranog  regulatornog okruženje za razvoj i upravljanje vještačkom inteligencijom.

Nakon skupa u Cambridgu Lagumdžija je u New York održao sastanake sa predsjednicom Nacionalnog komiteta za američku spoljnu politiku (NCAFP) Suzan Eliot, predsjednicom Robert F. Kennedy Human Rights Kerry Kennedy i  generalnim sekretarom  NGIC Rovshan Muradovom  u okviru priprema za skupove na visokom nivou koji će tokom septembra biti organizovani na mariginama Generalne Skupštine Ujedinjenjih Nacija.

Svoje sugovornike Lagumdžija je upoznao sa stanjem u regionu i  Bosni i Hercegovini. Besprizorni napadi Milorada Dodika, kako je naveo, na mirovni sporazum i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine neće moći biti zaustavljeni bez odlučnijeg djelovanja međunarodne zajednice. Mada će institucija Visokog predstavnika biti neophodna i u narednom periodu, na žalost njegovim posljednjim odlukama, kojima je kompletirano formiranje vlasti na svim nivoima Bosne i Hercegovine,  značajno su ojačane nacionalističke snage podjela države i društva te doveden u pitanje ukupni sistem vrijednosti potrebnog procesa  euroatlanstkih integracija. Na to je direktno uticala nedopustiva jednokratna intervencija visokog predstavnika koja je kao privremeno rješenje samo ispunila maksimalističke zahtjeve jednonacionalnih stranaka i otvorila put daljoj radikalizaciji političke scene, saopćeno je iz Fondacije “Društva zajedničkih vrijednosti”.

(TIP/Izvor: Fena)