Zmija u prostorijama Uprave za indirektno oporezivanje u Banja Luci

Službenice i službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine smješteni u prostorijama “Glasa“ u banjalučkoj ulici Skendera Kulenovića, od jutros su van kancelarija zbog zmije koja je otkrivena u jednoj od službenih prostorija.

“Zmiju je primijetila službenica kad je željela sjesti za svoj radni stol. Iako službenici UIO-a nisu sigurni o kojoj je zmiji riječ, pretpostavlja se da se radi o otrovnici. Nakon toga nastupila je panika, te je svih 25 službenika iz Grupe za prinudnu naplatu i Grupe za tarifu, vrijednost i porijeklo robe napustilo radne prostorije“, naveli su iz UIO-a BiH.

Dodaje se da je u prostorijama “Glasa“ smješten dio službenika UIO-a zaposlen u Regionalnom centru Banjaluka. Riječ je o staroj zgradi, koja bi uskoro trebala biti porušena. U proteklim godina u ovim prostorijama bio je veliki broj pacova i miševa koji su najčešće izlazili iz klima uređaja postavljenih na plafonima. Pretpostavlja se da su se zmije pojavile u ovom objektu upravo zbog velikog broja glodara, a u ovom trenutku nije poznato da li u objektu ima više zmija.

Službenici UIO-a pozvali su nadležne službe koje bi uskoro trebale doći u prostorije “Glasa“ i izvršiti pregled i obezbijediti sigurnost prostorija za dalji rad.

“Podsjećamo, UIO je prema Zakonu o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH locirana sa sjedištem UIO-a u Banjaluci, te u četiri regionalna centra: Banjaluka, Sarajevo, Mostar i Tuzla. Od 2004. godine od kada je uspostavljena UIO problem smještaja zaposlenih riješen je u regionalnim centrima Sarajevo, Mostar i Tuzla, dok do danas još uvijek nije riješen problem smještaja zaposlenih u sjedištu UIO-a i u Regionalnom centru Banjaluka“, istakli su u saopštenju iz UIO-a BiH.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)