Međunarodna smotra naučno-tehničkog stvaralaštva u Banovićima

Banovići će od 5. do 7. maja bit domaćin Međunarodne smotre naučno-tehničkog stvaralaštva koja će okupiti više od 450 učesnika (učenika osnovaca i njihovih mentora) iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona. Organizatori su Udruženje za naučno-tehnički odgoj mladih Tuzlanskog kantona i Javna ustanova Osnovna škola Banovići, a pokrovitelji manifestacije je općina Banovići i Vlada Tuzlanskog kantona. Tim povodom u zgradi Općine upriličena je press konferencija na kojoj su prezentirani najbitniji detalji vezani za ovaj događaj.

Predsjednica Udruženja za naučno tehnički odgoj mladih u Tuzlanskom kantonu Elvira šišić upoznala je prisutne da će se takmičarski dio smotre održati u subotu, 6. maja (u Radničkom domu i na gradskom stadionu), i da je do sada prijavljeno oko 600 radova u 28 disciplina. Uešće će uzeti oko 110 gostiju iz Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Srbije. Ostali učesnici su iz Bosne i Hercegovine.

Prema riječima Admira Modrića, direktora Osnovne škole Banovići, inicijator ideje da Banovići budu domaćin ovog važnog događaja je upravo nastavnik ove škole Edim Avdić, koji je sa svojim učenicima sudjelovao na sličnom događaju u Skoplju (S.Makedonija) krajem prošle godine. Tu ideju je podržao općinski načelnik dr. Bego Gutić i ona se zahvaljujući načelniku Gutiću danas i realizuje.

„Vrlo važan događaj za Banoviće, prilika da se Općina na dostojanstven način prezentuje, da predstavimo svoje turističke i privredne potencijale. U tom smislu su angažovani Turistička zajednica TK, javne ustanove Centar za razvoj, zaštitu i promociju turizma Banovići i Zaštićeni pejzaž Konjuh, RMU Banovići i drugi“ – kazao je načelnik Gutić, koji je ovom prilikom pozvao predstavnike Vlade TK, privrednike i građane da uzmu učešće u manifestaciji i svojim prisustvom je podrže.

Medijima su se na press konferenciji obratili i nastavnik Edim Avdić, te predstavnik Ministarstva obrazovanja i nauke TK Elmir Tukić. Avdić se u svom obraćanju osvrnuo na značaj događaja sa aspekta druženja i upoznavanja djece, ali i sagledavanja stanja (nivoa) tehničke kulture u zemljama regiona. Tukića je najavio da će Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona istog dana (6. maja) organizirat okrugli sto na temu „Perspektive i izazovi tehničke kulture“ na kome će se sa prijateljima iz regiona razgovarati o funkcionisanju nastave tehničke kulture, dostignućima u ovoj oblasti i poticanju mladih da se bave istom.

Učesnici press konferencije pozvali su medije da 6. maja proprate Međunarodnu smotru naučno-tehničkog stvaralaštva u Banovićima, imajući u vidu značaj ovog događaja i da će istom prisustvovati i predstavnici diplomatskog kora – ambasadori i predstavnici ambasada zemalja regiona.

(TIP)