Nikšić: Zastupnici su pod ogromnim pritiskom, nude im nevjerovatne sume

Nakon što je  Christian Schmidt, visoki predsatavnik u Bosni i Hercegovini, donio odluku o deblokadi i imenovanju nove Vlade Federacije BiH, danas će biti održana sjednica Parlamenta FBiH na kojoj će to biti jedina tačka dnevnog reda.

Uoči sjednice Parlamenta FBiH, lideri stranaka Trojke koji čine parlamentarnu većinu (SDP, NiP i Naša stranka), te potpredsjednik FBiH Igor Stojanović (SDP), obratili su se javnosti u prostorijama SDP-a.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je rekao da je ovo vanredna situacija jer su obilježeni kao izdajnici jednog naroda.

“Da je bilo svijesti i razumijevanja za očuvanje institucija u FBIH uvažila bi se volja parlamentarne većine i ne bi bilo intervencije visokog predstavnika koji je odlukom riješio trajno pitanje budućih imenovanja Vlade FBiH. Možda ne razumijemo najbolje šta oni koji gube vlast, kakve resurse gube i zato se suprotstavljaju imenovanju Vlade. Pritisak na zastupnike je nevjerojatan, kao i Stojanovića koji je prolazio velike pritiske. Ponude su velike i novac koji se spominje da se kupe delegati i to od onih koji su direktori javnih preduzeća. Ja sam uvjeren da će zastupnici izdržati i da ćemo danas imenovati Vladu. Smatram da nas ovdje nije strah i da znamo u kom pravcu idemo. Želimo realizirati program koji smo pripremali i da pokažemo da se u FBiH može drugačije raditi i sarađivati i u konačnici da se to iz FBiH može preljevati na ostatak BiH. Nikakva tajna nije da imamo različita razmišljanja pa i i o odluci visokog predstavnika, ali alternativa je razgovor, a ne sukobi”, rekao je Nikšić.

Video: Fena

Forto: Nećemo dozvoliti još četiri godine Fadila Novalića

Predsjednik Naše stranke Edin Forto obratio se javnosti uoči sjednice Predstavničkog doma na kojoj se glasa o imenovanju nove Vlade FBiH.

Forto je izrazio žaljenje što je blokiranje demokratskih procesa postalo potpuno normalna pojava u Bosni i Hercegovini.

“Tužan sam jer očigledno nismo u mogućnosti da sami donesemo odluke i da gledamo u visoke predstavnike koji su tu od Dejtonskog mirovnog sporazuma. Došao je čovjek da nas otkoči kad smo zakočeni, da gradi institucije koje ne možemo sami izgraditi”, kazao je Forto.

Podsjetio je da na federalnom nivou pet godina imamo nelegitimnu vladu, odnosno vladu u tehničkom mandatu te dodao:  “To ne postoji. Ne postoji tehnička vlada i imamo sad pokušaj da ostane još četiri.”

Naglasio je da su stranke okupljene u koaliciju pokazale i dokazale unatoč razlikama  da mogu sjesti i dogovoriti se te pokazati kvalitet prema građanima.

“Unaprijediti život građana kroz mjere za porodilje, za porodice s malom djecom, za škole, za infrastrukturne projekte. Formirali smo koaliciju kao u svakom demokratskom društvu koja ima natpolovičan broj ruku u Predstavničkom domu i jednostavno moramo krenuti raditi i isporučiti kvalitet koji smo obećali. Na kraju ćete svi ocijeniti kako smo radili, ali nećemo dozvoliti još četiri godine Fadila Novalića”, zaključio je Forto.

Stojanović: Ko dođe danas na proteste taj je protiv građanske BiH

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović (SDP) obratio se danas javnosti uoči sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj bi se trebala imenovati Vlada. Nakon odluka visokog predstavnika proces imenovanja Vlade je deblokiran.

“Ko dođe danas na proteste taj je protiv građanske BiH”, rekao je Stojanović aludirajući na organizovano okupljanje građana, koje je između ostalih pozvala SDA, kako bi pokazali svoje nezadovoljstvo odlukom Christiana Schmidta.

Stojanović je jučer dao saglasnost na izmijenjena imena za ministre u Vladi FBiH i objasnio pod kakvim je pritiskom to uradio.

“Deset minuta nakon što je došao prijedlog, nakon što su NES i SBiH napustili koaliciju, došla je dojava o bombi. Samo zato što se dešavaju demokratski procesi gdje ćemo znati ko sjedi u ministarstvima i pratiti njihov rad. Osvrnut ću se na odluku Schmidta u izbornoj noći i reći da je zacementirao etničku podijeljenost. Nejasno mi je nakon nove odluke Schmidta koja treba da umanji tu etničku podijeljenost, da oni prave proteste. Ovo je velika prilika za BiH i onaj ko dođe na proteste danas on je protiv građanske BiH. Mi smo ojačali da sutra građanski dogovor u parlamentima može formirati vlast i bez SDA što je nekada bilo mnogo teže. Ovo je demokratska borba koja mora danas da doživi svoj epilog i da imamo trajna rješenja za buduća vremena. Iskreno se nadam da će današnji zastupnici u federalnom parlamentu shvatiti odgovornost da formiramo Vladu i da neće zakočiti procese, a da nisu ponudili javnosti neku drugu alternativu jer sam rekao da ne bih imao obraza da je ne potpišem. Danas protestuju i to je unošenje haosa koji smo vidjeli u institucijama RS”, rekao je Stojanović.

Konaković prozvao Izetbegovića i Komšića

Elmedin Konaković kazao je da su u medijskom linču.„Imamo takvu vrstu pritiska od odlazećeg režima. Ali smo znali za to. Oni imaju takvu moć kroz javna preduzeća. Linč bez ijednog argumenta. Ova koalicija nije nikada ni milimetar odstupa od interesa BiH“, kazao je Konaković. Onda se osvrnuo i na dešavanja u virtualnom svijetu.„Spinovi koje i neke vaše kolege zdušno podržavaju narušavaju stabilnost BiH“, istakao je Konaković, pa je nastavio i o radu Vijeća ministara.„Ne da nismo trgovali već smo ojačali institucije BiH. Nama treba malo više vremena da bismo ih potpuno ojačali. Koji je to proces u kojem smo trgovali. Nemamo Ministarstvo sigurnost, ali imamo Promet i komunikacije, koje je prema našem mišljenju jače“, dodao je Konaković.

Govoreći o kulminaciju odnosa kazao je da smo svi krivi.„Danas je ta kulminacija. Mi ne bismo ušli u vladu koja je nametnuta. Rješenje kojima se rješava pitanje otimanje Bošnjaka. Sjećate se Šilja…Ne dozvoljavamo da se to zaboravi. Evo svima koji kažu da nije trajno pitam može li sljedeći put biti ovako. Ne može“, kazao je Konaković i dodao da je smanjena etnička vrijednost glasa!”Pozivam Izetbegovića i Komšića da shvate šta rade. Vidjeli su da ne podliježemo pritisku, ali obojica vode stvar u eskalaciju. Njih dvojica imaju najveću odgovornost”, kazao je Konaković.Istakao je da svojim narativom Komšić i Izetbegović podsjećaju na Milorada Dodika, te da postoje različiti epilozi, ali da će sjednica biti održana a Vlada na čelu sa Nikšićem biti imenovana!

S druge strane, SDA je danas pozvala svoje članove i simpatizere i kako kažu, sve patriote, na proteste ispred Parlamenta FBiH kako bi pokazali nezadovoljstvo odlukom visokog predstavnika u BiH da nametnutom odlukom deblokira rad Federacije BiH. Iz SDA poručuju kako je to na štetu Bošnjaka.

“Ako žele nekim nasiljem spriječiti volju većine to vodi u anarahiju i moraju biti svjesni gdje to može odvesti”, rekao je.

(TIP/Izvor: N1)