Vlada FBiH izglasala šesto povećanje penzija

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je da je Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici izglasala novo povećanje penzija za još 3,9 posto.

Novalić napominje da je 2018. godine najniža penzija bila 326 KM, dok će sada će iznositi 538 KM.

Donijeli smo reformski Zakon o PIO i omogućili redovnost rasta i isplata i sada imamo rast od 212 KM. Ovo je šesto povećanje od aprila prošle godine, iako su neka bila vezana samo za minimalnu penziju. Najveći rast smo ostvarili u penzionom sistemu. Rast jednog društva, odnosno rad jedne vlade trebamo mjeriti putem makroekonomskih pokazatelja, kako to radi cijeli svijet – izjavio je premijer Novalić.

Kako je kazao, socio-ekonomska reforma, koja je započela 2015. godine, najbolje se odražava u Ministarstvu finansija, socijalnoj sferi i energetskoj sferi, dok je infrastruktura također zailježila veliku ekspanziju u FBiH. Socio-ekonomska reforma podrazumijeva četiri stuba – finansijska reforma, radno-pravno zakonodavstvo, ekonomsko-socijalne reforme i fiskalna reforma, koja još uvijek nije završena.

Podsjeća da na usvajanje u Parlamentu čeka set važnih zakona, a to su fiskalni zakoni i energetski zakoni, koji jamče energetsku tranziciju, koja je postala imperativ.  Navodi da je naše društvo od 2015. godine bogatije za 12 milijardi KM, što je povećanje za 66 posto.

– Zabilježili smo pad nezaposlenosti, rast godišnjeg izvoza bio je tri puta veći nego u prethodnom periodu, penzije i plaće su porasle unatoč velikim poskupljenjima. Investiramo u općine, kantone, ceste, a sve to iz budžeta zahvaljujući zdravoj fiskalnoj politici. Dali smo odgovore ne pitanje kada će biti završen autoput Vc, a trenutno je u izgradnji 65 kilometara, vrijednosti dvije milijarde KM, dok je novac obezbijeđen za preostalih 86 kilometara – zaključio je premijer.

Ministar rada i socijalne politike u Vladi Federacije BiH Vesko Drljača napominje da će novo povećanje penzija početi 1. jula ove godine, te da je do povećanja došlo nakon što su za to ispunjeni svi uslovi.

– Sada ćemo imati minimalne penzije u iznosu 538 KM, zagarantovane 642, a najviše 2.626 KM. Za implementaciju povećanja penzija potrebno je izdvojiti 52 miliona KM koja su obezbijeđena kroz finansijski plan Federalnog zavoda PIO za 2023. godinu. U Vladi smo zaista posebnu pažnju posvetili ovoj kategoriji koja je ugrožena, a prema kojoj imamo moralne obaveze jer su stvarali sredstva koja mi i danas koristimo – rekao je Drljača.

Dodaje da je Federacija BiH preuzela obavezu finansiranja dječijeg dodatka, za što je u ovoj godini izdvojeno 106 milona KM, za oko 85.000 korisnika. Za implementaciju Zakona o roditeljima – njegovateljima predviđeno je 28 miliona KM, dok za neratne osobe s invaliditetom iznos je u odnosu na prošlu godinu povećan za 80 miliona. Drljača napominje da je zakon, koji se tiče 45.000 korisnika, u proceduri pa su moguće dodatne promjene.

Za civilne žrtve rata planirano je 25 miliona KM, dok je Vlada donijela odluka da se deset miliona KM izdvoji za zakon o vantjelesnoj oplodnji.

(TIP/Izvor: Fena /Foto: Hazim Aljović)