Schmidt donio odluku kojom se deblokira formiranje Vlade FBiH; Odluku objavljujemo u cijelosti

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donio je odluku kojom se deblokira imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Schmidt je donio “sistemski mehanizam za prevazilaženje zastoja“ koji će stupiti na snagu ukoliko parlament ne usvoji amandmane na Ustav FBiH u roku od godinu dana.

On je rekao da je vodeći princip koji slijedi prilikom donošenja odluka je ono što u najboljem interesu BiH i svih njenih građana naglašavajući da ne djeluje u prilog ili protiv bilo kojeg naroda ili stranke.

Podsjetio je da je prije tri sedmice uputio poziv političarima da riješe zastoj u procesu formiranja Vlade, gotovo sedam mjeseci nakon održavanja izbora.

“Za to vrijeme puno toga se dogodilo, ali ništa se nije promijenilo”, rekao je on.

Rekao je da je dobio jedan prijedlog za formiranje Vlade, čiji je etnički sastav bio u skladu sa Ustavom, koji nije prošao jer se nisu slagali potpredsjednici FBiH, te da drugih prijedloga nije bilo.

“Volja birača ne smije se ignorisati. To je suština demokratije”, rekao je visoki predstavnik.

Istakao je da je zbog toga donio odluku kojom se deblokira imenovanje Vlade FBiH.

“Ovom odlukom želim okončati postojeći zastoj i omogućiti Predstavničkom domu da ispuni svoju ustavnu dužnost i glasa o imenovanju i izboru nove Vlde FBiH”, rekao je Schmidt.

Dodao je da je preduzeo sam ovakve aktivnosti jer Ustav ne daje konkretan i kompletan odgovor ukoliko se nađemo u situaciji u kakvoj smo se našli.

Pozvao političare da pronađu trajno rješenje da bi se u budućnosti spriječile ovakve situacije.

O sistemskom mehanizmu je rekao:

“Ovaj mehanizam podrazumjeva transparentan proces predlaganja premijera i razradu prijedloga za vladu, a rješava zastoje uz puno poštivanje prava svih konstituivnih naroda i uz ravnotežu sa građanskim demokratskim principima kao uz ukidanje diskrimacije grupe ostalih”, rekao je on.

Istakao je da odluka stupa na snagu čim bude objavljena na web stranici OHR-a, što će se desiti večeras.

“Uključuje i kratki dio gdje se poziva Predstavnički dom da krene sa glasanjem o Vladi. To nije moj posao, to je zadatak za izabrane zvaničnike”, rekao je Schmidt.

Dodao je da je dio takozvanog trajnog rješenja za ovaj problem jači integritet izbora, obzirom da su iznesene vjerodostojne optužbe na račun predizbornih i postizbornih manipulacija.

“U cilju poboljšanja integriteta izbora izmijenio sam krivične zakone kako bi uključio novo krivično djelo – podmićivanje na izborima”, rekao je Schmidt i dodao da se time omogućava efikasno sankcionisanje svih slučajeva podmićivanja izabranih zvaničnika.

Dodao je da je cilj prevencija sistemske korupcije koja je glavni kamen spoticanja i nanosi ogromne štete kako po ekonomiju tako i po svakodnevni život građana.

On je istakao da je potrebno učiniti više kako bi se ojačao integritet izbora i vratilo povjerenje građana u izborni proces, pozivajući političke lidere da hitno počnu rješavati ovo pitanje.

“Ne bi trebali imati u budućnosti izbore gdje će građani sumnjati da li su njihovi glasovi izbrojani kako treba”, naglasio je Schmidt.

Video: Fena
Odluku objavljujemo u cijelosti:

Član 1

Premijer, potpredsjednici i ministri Vlade Federacije koje je predsjednica Federacije BiH predložila u prijedlogu odluke koji je potpisala 30. marta 2023. godine, a koji je usaglasio jedan od potpredsjednika 3. aprila 2023. godine i izmijenjene 27. aprila 2024. godine, ovime se smatraju imenovanima u skladu sa članom IV.B.5. stav (1) Ustava Federacije.

Svaki potpis koji je potreban, saglasnost treba dati, posebno potpredsjednici Federacije, i konsultacije koje treba održati u cilju imenovanja Vlade Federacije u skladu sa članom IV.B. .5, stav (1) Ustava Federacije, smatra se da su sačinjene u ispravnom obliku.

Član 2

Vlada Federacije se bira nakon što je njeno imenovanje potvrđeno većinom glasova Zastupničkog doma Federacije BiH u skladu sa članom IV,B,5 stav (1) Ustava Federacije. Predsjedavajući Predstavničkog doma sazvat će hitnu sjednicu koja će se održati najkasnije do 28. aprila 2023. godine. Jedina tačka dnevnog reda ove sjednice biće potvrđivanje imenovane Vlade.

Član 3

Parlament Federacije će dati sve od sebe da pokrene proces izmjene člana IV.B.5. Ustava Federacije BiH koji bi mogao, ukoliko bude usvojen u skladu sa članom VIII.1. Ustava Federacije BiH. , osigurati da relevantne institucije u Federaciji poštuju svoju obavezu da osiguraju izbor Vlade Federacije. Amandman u prilogu, koji čini sastavni dio ove odluke, stupa na snagu 1. maja 2024. godine pod uslovom da Parlament Federacije BiH prije tog datuma ne odluči drugačije izmjenom Ustava Federacije iz stava 1. ovog člana.

Izuzetno od stava (2) ovog člana, amandman u prilogu ovog zakona stupa na snagu danom raspuštanja zakonodavnog tijela Federacije ili bilo kojeg njenog doma u skladu sa članom IV.A.16. Ustava Federacije ako se ovo raspuštanje dogodi prije datuma iz stava (2) ovog člana.

Nakon stupanja na snagu, priloženi amandmani imaju prednost nad svim nedosljednim odredbama zakona, propisa i akata. Nije potreban nikakav dodatni normativni akt da bi se osiguralo njegovo pravno dejstvo. Ipak, vlasti u Federaciji BiH ostaju u obavezi da takve zakone, propise i akte usklade sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.

Član 4

Ova odluka će se bez odlaganja objaviti u Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine i na službenoj web stranici Ureda visokog predstavnika i stupa na snagu odmah nakon što se uz Amandmane na Ustav Federacije BiH prilože Odluka stupa na snagu kako je propisano i pod uslovima iz člana 3. ove odluke.

Schmidt je intervenisao i kada je u pitanju Ustav Federacije BiH.

Ustav Federacije Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine, br. 1/94, 1/94, 13/97, 13/97, 16/02, 22/02, 52/02, 52/02, 63/03, 9/04, 20/04, 33/04, 71/05, 72/05, 32/07, 88/08, 79/22 i 80/22) mijenjaju se kako slijedi:

Amandman CXXXI

U članu IV.B.5, stavovi (1) i (2) mijenjaju se i glase:

Predsjednik Federacije će, nakon konsultacija sa predsjedavajućim i potpredsjednicima oba doma, šefovima klubova klubova i potpredsjednicima Federacije, odrediti kandidata za premijera koji ima kredibilne šanse da dobije podršku u Parlamentu Federacije BiH. Federaciji. Kandidat za premijera dužan je u roku od 15 dana izvijestiti predsjednika o formiranju Vlade koja bi, ako je imenuje predsjednik Federacije u saglasnosti sa oba potpredsjednika Federacije u skladu sa stavom (2) ovog člana, mogla biti podržan od većine u Predstavničkom domu.

Vladu Federacije imenuje predsjednik Federacije, u dogovoru sa oba potpredsjednika Federacije, u roku od 30 dana od izbora predsjednika i dva potpredsjednika. Vlada se bira nakon što je njeno imenovanje potvrđeno većinom glasova Zastupničkog doma Federacije.

Nakon stava (2) dodaju se novi stavovi (3) do (7) koji glase:

Ako predsjednik Federacije ne imenuje Vladu Federacije u saglasnosti sa oba potpredsjednika Federacije u skladu sa stavom (2) ovog člana, predsjednik Federacije ima dodatnih 30 dana da ponovi postupak propisan zakonom. prva dva stava ovog člana.

Ako predsjednik Federacije ponovo ne imenuje Vladu Federacije u saglasnosti sa oba potpredsjednika Federacije u skladu sa stavom (3) ovog člana, Vlada koju predlaže predsjednik Federacije u saglasnosti sa jednim potpredsjednikom Federacije -Predsjednik se prosljeđuje Parlamentu Federacije. Ova predložena Vlada smatra se izabranom ako je potvrđena većinom glasova u Predstavničkom domu, a zatim većinom glasova u Domu naroda pod uslovom da glasovi protiv ne uključuju tri petine ili više delegata u jednom ili više klubova ( es) konstitutivnih naroda.

Upražnjeno mjesto u Vladi popunjava se po postupku iz st. (2) i (4) ovog člana, osim ako zakonom nije drugačije određeno.

Ako Vlada ne bude izabrana u skladu sa stavom (4) ovog člana, predsjednik Federacije, u dogovoru sa potpredsjednicima Federacije, ponovit će postupak iz stava (2) ovog člana.

Ako Vlada nije imenovana prema stavu (6) ovog člana ili ako Vladu imenovanu prema tom stavu ne potvrdi Predstavnički dom, bez obzira na član IV.A.16. stav (1), Parlament Federacije i kantonalne skupštine će se smatrati raspuštenim. Prijevremeni izbori raspisuju se u skladu sa Izbornim zakonom BiH za Predstavnički dom Federacije i skupštine kantona. Mandat predsjednika i dva potpredsjednika Federacije prestaje njihovom zamjenom nakon ovih prijevremenih izbora.

Dosadašnji stav (3) postaje stav (8).

Odluku pročitajte ovdje.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija/Foto: Fena/ Hazim Aljović)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Рады сообщить о выпуске эксклюзивного промокода для БК Лига Ставок! Этот специальный промокод открывает доступ к эксклюзивным привилегиям и повышает…

  2. Представляем доступности эксклюзивного промокода для БК Лига Ставок! Этот уникальный код открывает доступ к эксклюзивным привилегиям и усиливает ваш опыт…