Vlada TK: 2 miliona KM za podršku zapošljavanju i samozapošljavanju boračkih kategorija

Vlada Tuzlanskog kantona  je u utorak donijela Odluku o ostvarivanju prava na finansijska sredstva za samozapošljavanje i zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica na području Tuzlanskog kantona. Za ovu namjenu Vlada je Budžetom planirala ukupno 2 miliona KM, od čega je po jedan milion KM planiran za dodjelu grant sredstava fizičkim licima koja obavljaju, obrtničku ili srodnu djelatnost, odnosno za dodjelu grant sredstava privrednim društvima koja su u većinskom privatnom vlasništvu, a koja bi zaposlila osobe iz reda boračkih kategorija.

Ono što je novina u odnosu na dosadašnju praksu, to je da se izdvajanjem finansijskih sredstava omogući otvaranje novih radnih mjesta putem pokretanja odnosno proširenja djelatnosti, na području Tuzlanskog kantona, od strane branilačkih kategorija i to na način da se afirmiše proizvodna djelatnost u odnosu na uslužnu. Pravo na dodjelu navedenih sredstava, imaju nezaposlene osobe propisane odredbama Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica i privredna društva i samostalne djelatnosti i radnje.

Ostale odluke

Vlada je utvrdila da je izvođenje radova na regulaciji korita rijeke Jale na dionici nizvodno od kraja postojeće regulacije do granice sa gradom Lukavac, projekat od javnog interesa, te da se može pristupiti potpunoj eksproprijaciji u Odluci naznačenih nekretnina. Korisnik eksproprijacije nekretnina za potrebe regulacije korita rijeke Jale na području grada Tuzla i grada Lukavac je Grad Tuzla, koji je i zatražio utvrđivanje javnog interesa za radove ne regulaciji korita rijeke Jale na ovoj dionici.

U okviru izvještajnog dijela današnje sjednice, Vlada je prihvatila Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU Direkcija regionalnih cesta Tuzlanskog kantona za period 01.01.-31.12.2022. godine, Godišnji izvještaj o radu za 2022. godinu i Programa rada za 2023. godinu JU Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama, Izvještaj o radu JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla za 2022. godinu, te Informaciju o radu „Instituta za zavarivanje“ d.o.o. Tuzla za period 01.01.-31.12.2022. godine.

Istovremeno, shodno negativnom mišljenju Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK, Vlada danas nije prihvatila Izvještaj o radu sa Izvještajem o izvršenju finansijskog plana JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona za period 01.01. – 31.12.2022. godine.

Vlada je  dala saglasnost na tekst Sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Javnog preduzeća „Šume Tuzlanskog kantona“ d.d. Kladanj, a koji se odnosi na obavljanje poslova i finansiranje troškova čuvarske službe u državnim šumama, stručnih poslova gospodarenja privatnim šumama i poslova iz Zakona o šumama. Ukupna vrijednost troškova koji će nastupiti u izvršavanju ovih poslova iznosi oko 1,9 miliona KM, definisano je Sporazumom.

Također, data je  saglasnost na Program raspodjele namjenskih sredstava iz naknada za korištenje premjera i katastra zemljišta, popisnog katastra i katastra komunalnih uređaja Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice za 2023.godinu.

Vlada je donijela i odluke o raspisivanju i utvrđivanju tekstova Javnog oglasa radi popunjavanja pozicija predsjednika i članova Upravnog odbora JU Centar za autizam „Meho Sadiković“  Tuzla i Javnog oglasa za nominiranje kandidata za upražnjene pozicije članova Nadzornog odbora u privrednom društvu Rudnik soli „Tuzla” d.d. Tuzla.

Kadroviranje

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je privremeno imenovala člana Upravnog odbora Javne ustanove „Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona“ Tuzla, te odredila punomoćnike državnog kapitala koji u ime osnivača vrše funkciju Skupoštine Javnog preduzeća Radio – televizija Tuzlanskog kantona d.o.o. Utvrđen je i prijedlog kandidata za privremeno imenovanje predsjednika i članova Nadzornog odbora JP Radio – televizija Tuzlanskog kantona. Osim navedenog Vlada je zadužila Ministarstvo privrede da poduzme sve aktivnosti u cilju sazivanja Skupštine privrednog društva Rudnik soli „Tuzla“ d.d. Tuzla na kojoj će se razriješiti predstavnici državnog kapitala i privremeno imenovati članovi u Nadzorni odbor Rudnik soli „Tuzla“ d.d. Uz sve navedeno donesena su i rješenja o imenovanju privremenih školskih odbora u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.