Potpisana deklaracija o strateškom partnerstvu između BiH i Azerbejdžana

Bosna i Hercegovina i Azerbejdžan potpisali su danas u Sarajevu Zajedničku deklaraciju o strateškom partnerstvu.

Deklaraciju je ispred BiH potpisala predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, a u ime Azerbejdžana predsjednik te zemlje Ilham Aliyev, koji boravi u zvaničnoj posjeti BiH.

“Odlučili smo da budemo strateški partneri i sigurna sam da ćemo se ponašati na taj način. Ova deklaracija će nam omogućiti da imamo bolje političko razumijevanje, političke konsultacije, omogućit će nam da imamo bolju ekonomsku saradnju, uvezivanje naših biznisa i naših institucija na tome da dođemo do boljih ekonomskih blagodeti i naravno, poslužit će nam kao osnova za bolju unaprijeđenu bezbjednosnu saradnju što je interes cijelog svijeta”, izjavila je predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović nakon potpisivanja deklaracije.

Mogu reći da će se povećati naša trgovinska razmjena. Zainteresirani smo za investicije u vašoj zemlji, posebno u sektoru energetike, izjavio je predsjednik Republike Azerbejdžan Ilham Aliyev tokom prve zvanične posjete Bosni i Hercegovini.

Aliyev je nakon sastanka istakao da su imali priliku da razgovaraju o mnogim važnim pitanjima, posebno o produbljivanju bilateralne saradnje.

“Razmijenili smo brojna viđenja i moguće načine saradnje. Uspostavili smo dobre političke konsultacije koje su podigle našu saradnju kao i kroz međunarodne organizacije. Također podržavamo jedni druge i to je vidljivo i danas, naročito kada govorimo o pitanjima teritorijalnog integriteta Azerbejdžana tokom armenske okupacije. Pozicija vaše zemlje po tom pitanju je bila od važnosti za nas. Prije dvije i po godine Azerbejdžan je obnovio svoj teritorijalni integritet. BiH je istupila naprijed te je podržala naše napore. Želim se zahvaliti vašoj zemlji na poziciji prijateljstva i bratstva. Azerbejdžan po svim pitanjima, uključujući teritorijalni integritet BiH, podržava vašu državu i njene interese”, kazao je Aliyev na konferenciji za novinare.

Naglasio je da će dvije države nastaviti dodatno produbljivati odnose u mnogim oblastima, istakavši važnost Zajedničke deklaracije o strateškom partnerstvu koju su potpisali tokom posjete Sarajevu.

“Danas otvaramo novo poglavlje u našim odnosima u okviru ove službene posjete. Zajedničkom deklaracijom o strateškom partnerstvu utvrđeni su novi pravci saradnje. Mi ćemo i dalje svakako održavati politički dijalog”, dodao je Aliyev.

Istakao je da će posebna pažnja biti posvećena ekonomskim odnosima.

“Kada je u pitanju ekonomija, postojaće nove inicijative. Uspostavit ćemo zajedničku ekonomsku komisiju. Razgovarali smo o konkretnim projektima i odlučili smo da uspostavimo radne grupe koje će uskoro poduzeti konkretne mjere. Strateško partnerstvo je za nas izuzetno važno. Uvjeren sam da će Bosna i Hercegovina i Azerbejdžan nastaviti kretati se naprijed kao istinski strateški partneri”, rekao je Aliyev te dodao:

“Mogu reći da će se povećati naša trgovinska razmjena. Mi smo tražili konkretne investicijske projekte u vašoj zemlji. Zainteresirani smo za investicije u vašoj zemlji, posebno u sektoru energetike. Uložili smo jako puno u infrastrukturne projekte u susjednim zemljama. Povezivanje južnog Kavkaza i Balkana je od velike važnosti za nas. Potpuno je prirodno da produbimo našu saradnju. Siguran sam da ćemo napraviti konkretne korake u tom pravcu”, kazao je Aliyev.

Napomenuo je također da je Bosna i Hercegovina od velikog interesa za Azerbejdžan.

“Razgovarali smo također i o interkulturalnom dijalogu i njegovom produbljivanju. Ova sfera može biti zanimljiva za zajedničko djelovanje jer smo mi multietničke i multireligijske zemlje”, rekao je predsjednik Republike Azerbejdžan te na kraju poručio:

“Baku i Sarajevo su sestrinski gradovi i nakon ovog sastanka, uvjeren sam da će se naše prijateljstvo dodatno povećati”, rekao je Aliyev.

Aliyeva je ranije danas ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu dočekala predsjedavajuća Željka Cvijanović, a potom je uslijedio susrеt sa predsjedavajućom i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović, Denisom Bećirovićem i Željkom Komšićem.

Predsjednik Azerbejdžana boravi u prvoj zvaničnoj posjeti BiH. U ranijim susretima bh. i azerbejdžanskih zvaničnika odnosi između dviju država ocijenjeni su dobrim i prijateljskim, što se ogledalo i kroz uspješnu saradnju u proteklom periodu.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)