Dvoje djece poginulo u požaru e-bicikla u New Yorku, četvoro se spasilo

Električni bicikl koji pokreće litijum-jonska baterija uzrok je smrtonosnog požara u New Yorku u kojem je poginulo dvoje djece, a iskakanjem kroz prozor s prvog sprata zgrade spasla su se četiri člana iste porodice.

To je najnoviji u nizu požara u tom gradu povezanih sa e-biciklima.

Iako su vatrogasci za samo tri minuta stigli do kuće, oni kažu da zbog uobičajeno brzog širenja požara na e-biciklima i zbog toga što je bio povezan na punjač kod ulaza u malu zgradu s nekoliko stanova, žrtve “nisu imale priliku da izađu iz zgrade” s obzirom da se jaka vatra brzo popela do stana na prvom spratu.

“Način na koji gore ovi požari na e-biciklima, to je kao eksplozija vatre”, rekao je vatrogasac novinarima ispred izgorele kuće. “To je stalni problem. Pozivamo sve da budu veoma oprezni i svesni opasnosti od ovih uređaja”.

Računajući i taj požar koji se dogdio u ponedjeljak, ove godine je već bilo pet smrtnih slučajeva u New Yorku u požarima za koje su zvaničnici rekli da je uzrok bio e-biciklo. Do sada je ove godine bilo 59 požara povezanih s e-biciklima. Prošle godine bilo je šest smrtnih slučajeva u takvim požarima.

Električni bicikli su postali popularni za dostavu, odlazak na posao i vožnju po gradu uz opšte promovisanje korištenja bicikla posljednjih decenija.

Komesarka vatrogasne službe grada New Yorka Laura Kawana, pozvala je stanovnike da poštuju sve bezbjednosne smjernice i preporuke proizvođača za e-bicikle.

“Takođe pozivamo naše savezne, državne i lokalne partnere da brzo krenu s propisima koji će pomoći da se spriječi tragedija poput najnovijeg požara”, rekla je ona u saopštenju.

(TIP/Izvor: Beta/Foto:  New York Daily News)