Napadač u banci u Kentuckyju usmrtio pet osoba, ubistvo prenosio uživo

Pet osoba je poginulo kada je jedan zaposlenik otvorio vatru na banku u Louisvilleu, Kentucky, istovremeno prenosivši napad uživo na Instagramu, saopćila je policija.

Žrtve su bile starosti između 40 i 64 godine. Među devetoro povrijeđenih bio je i policajac početnik koji je diplomirao prije samo dvije sedmice. Policajac je upucan u glavu i još uvijek je u kritičnom stanju nakon operacije mozga.

Policija je reagovala u roku od tri minuta i usmrtila u napadača u razmjeni vatre.

Pucnjava se dogodila u Staroj narodnoj banci u centru grada oko 08:30 po lokalnom vremenu (12:30 GMT).

Caleb Goodlett je lokalnim medijima rekao da se njegova supruga, zaposlena u banci, zaključala u trezor kada je napad počeo. Drugi svjedoci su opisali da su vidjeli pucnjavu između policajaca i napadača.

Guverner Kentuckyja Andy Beshear rekao je da je među žrtvama njegov “nevjerovatni prijatelj”, Tommy Elliot, viši potpredsjednik banke. “Tommy Elliott mi je pomogao da izgradim svoju advokatsku karijeru, pomogao mi je da postanem guverner, davao savjete kako da budem dobar otac”, rekao je Beshear.

Žrtve su identifikovane kao: Thomas Elliot (63), James Tutt (64), Joshua Barrick (40), Julianna Farmer (45) i Deana Eckert (57).

Policajac koji je upucan u glavu identifikovan je kao službenik policije Louisvillea Nickolas Wilt (26). Gradski vijećnik Anthony Piagentini rekao je listu Courier-Journal da je Wilt završio akademiju 31. marta. Gradonačelnik Louisvillea Craig Greenberg nazvao je napad “zlim činom ciljanog nasilja”. Gradonačelnik je istakao da je i sam bio žrtva nedavnog napada oružjem. Prošle godine na njega je pucao čovjek s mentalnom bolešću, kada je upao u njegovu predizbornu kancelariju.

Dvojica preživjelih rekli su za WHAS-TV da su pucnji u ponedjeljak prvo izbili u konferencijskoj sali u prizemlju banke.

“Ko je god bio pored mene je upucan – krv na meni je od toga”, rekao je jedan muškarac pokazujući na svoju košulju. Osumnjičeni je imenovan kao 25-godišnji Connor Sturgeon, za koga je policija rekla da je tokom incidenta koristio poluautomatsku pušku u stilu AR-15 i da je pucnjavu prenosio na internetu.

“Tragično je znati da je taj incident bio prenošen uživo”, rekla je šefica policije Jacquelyn Gwinn-Villaroel. Iz Meta-e, vlasnika Instagrama, su kazali da su “brzo uklonili prenos ovog tragičnog incidenta”. Napadač je u online profilu opisan kao saradnik u sindikatima i portfolio bankar u Old National Bank. On se kompaniji pridružio kao stalni zaposlenik prošle godine nakon što je tamo proveo tri ljeta kao pripravnik. Zvaničnici kažu da od ranije nije bio poznat policiji.

Prema američkim medijima, nedavno mu je banka rekla da će biti otpušten, a on je potom napisao poruku u kojoj je opisao svoje planove za masovno ubistvo. Podaci prikupljeni od strane Arhiva nasilja oružjem pokazuju da je od početka godine bilo najmanje 146 masovnih pucnjava – definisanih kao one u kojima su upucane najmanje četiri osobe, uključujući najmanje 15 od početka aprila.

Predsjednik Joe Biden zatražio je od Kongresa da donese mjere kontrole oružja, a u tweetu je napisao: “Previše Amerikanaca svojim životima plaća cijenu nedjelovanja “. Kentucky je jedna od 26 država koje većini odraslih starijih od 21 godine dozvoljavaju kupovinu i nošenje vatrenog oružja bez dozvole.

(TIP/Izvor: federalna.ba/BBC)