15. aprila premijera „Macbetta“ na sceni Narodnog pozorišta Tuzla

Satirična drama Ežena Joneska „Macbett“ uskoro će premijerno biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta Tuzla. Predstavu je režirao David Alić, reditelj mlađe generacije iz Srbije, a radi se o jubilarnoj 500. premijeri u produkciji tuzlanskog pozorišta.

Joneskoov „Macbett“ je  napisan za vrijeme Hladnog rata. Osnova mu je istoimena Shakespeareova drama, od koje je stvorio novu komičnu priču o korupciji, velikim ambicijama i kukavičluku. On kreira  tragičnu farsu koja ljudsku glupost dovodi do krajnjih granica. Pripada pravcu pozorišta apsurda, čiji je glavni koncept otuđenje čovjeka od društvenog i fizičkog okruženja.

„Svi mi nekako na sceni tražimo i pokušavamo da sebi objasnimo šta je ovo vrijeme u kojem živimo i u kom mi to, zapravo, žanru živimo, da bismo mogli da nastavimo da tumaramo kroz ovaj život. I da, taj žanr je sada, mislim, neuhvatljiv između te granice  da li je to apsurd, da li je realizam“, govori Alić.

Predstava ima sve odlike savremenog teatra, a na sceni se nalazi 9 glumaca različitih generacija,  koji imaju višestruke uloge. U odnosu na prvobitni tekst, uneseni su i neki novi likovi, poput onog  koji tumači glumica Remira Osmanović: „Ova mi je uloga baš bila nekako strana i nikako se nisam našla na početku s njom, dugo sam pričala s Davidom, na kraju smo nekako pronašli to zrno lika“.

„Jonesko je jako šarmantan u tome što je napisao, ali kada shvatite da je to istina, mislim da ta šarmantnost boli“, kaže glumica Jasmina Dedić-Ibrić

Glumac Milenko Iliktarević poručuje kako će predstava biti neobična – napravljena je da se publika začudi, zapita, nasmije, a možda neko i naljuti.

Uz najavu nove premijere, u Narodnom pozorištu Tuzla najavili su i pogodnost koja bi trebala podstaći mlade da češće dolaze u Talijin hram.

„Svi oni koji u jednoj kalendarskoj godini prvi put izvade ličnu kartu, sa tom ličnom kartom dolaze u Narodno pozorište da izvrše svoju registraciju i dobit će besplatne karte za cijelu pozorišnu sezonu, odnosno za cijelu godinu dana“, kazao je Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

Iako je bilo najavljivano da će premijera predstave „Macbetta“ biti održana 12. aprila, zbog njene tehničke složenosti, zvanično je odgođena za 15. april.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica: Mirela Čanović)