Naša stranka: Sve je bolje od još četiri godine Novalićeve vlade

Naša stranka se oglasila nakon što je istekao rok za formiranje Vlade Federacije BiH. Osvrnuli su se na moguća rješenja te komentirali eventualne poteze Christiana Schmidta.

Saopćenje prenosimo u cijelosti: “Vlada Federacije BiH ne može biti formirana bez saglasnosti predsjednice i oba potpredsjednika Federacije BiH. Potpredsjednik Refik Lendo iz SDA odbija da stavi svoj potpis na formiranje Vlade FBiH i očekivanja u vezi s deblokadom tog procesa moraju biti usmjerena ka visokom predstavniku Christianu Schimdtu.

Neprihvatljivo je da Novalićeva vlada ostane jos jedan mandat. Potrebno je dugoročno rješenje koje će se fokusirati ne samo na deblokadu formiranja vlasti već i na deblokadu zakona koje usvoji Predstavnički dom. To znači da odluka ne treba ići u pravcu dodatnog osnaživanja Doma naroda niti bilo kojeg kluba naroda u tom Domu.

Iskustvo nam govori da se domovi naroda i na federalnom i na državnom nivou zloupotrebljavaju. Ne služe tome da se osiguraju Ustavom zagarantovana prava naroda, čemu su namijenjeni, nego ostvarenju stranačkih interesa i interesa pojedinaca. Rješenje koje smo predložili za državni nivo odnosi se na ukidanje Doma naroda.

Tim ukidanjem ne bi bio ugrožen ničiji vitalni nacionalni interes. Svaki narod bi u Predstavničkom domu BiH formirao svoj klub za zaštitu nacionalnog interesa koji bi funkcionisao po istom principu kao i do sada, te bi, ako postoji neslaganje o vitalnom nacionalnom interesu, o tome odlučivao Ustavni sud BiH.

Isti princip osnaživanja Predstavničkog doma, a ograničavanja moći Doma naroda može se primijeniti i u Federaciji. Također, ono što smatramo neophodnim je izjednačavanje Ostalih s konstitutivnim narodima kroz njihovu političku participaciju na svim nivoima i na svim pozicijama vlasti.

Naša stranka je kritikovala prethodnu odluku Christiana Schimdta, kojom je za formiranje Vlade prednost data nacionalnim strankama. Istu grešku visoki predstavnik ne treba ponoviti”, poručuju iz NS.

(TIP)