Foto: Sastanak općinskih zvaničnika sa predstavnicima Ministarstva vanjeske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Štokholmskog instituta za okoliš (SEI) – najava projekta „BiH SuTra“

Općina Banovići iskazala je spremnost da participira u projektu „Održiva tranzicija Bosne i Hercegovine – Podrška tranziciji regiona bogatih ugljem (BiH SuTra)“ koji implementira Štokholmski institut za okoliš (SEI) u suradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine. To je potvrđenu u razgovoru općinskih zvaničnika sa predstavnicima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Štokholmskog instituta za okoliš.

Naime, predstavnici Ministarstva i SEI-a posjetili su Banoviće kako bi upoznali općinske zvaničnika da su u protekle tri godine, zajedno sa nadležnim institucijama, radili na izradi Strategije okoliša Bosne i Hercegovine 2022.-2023. (BiH ESAP 2030+), čije usvajanje se čeka na Vijeću ministara BiH. Kako su kazali, na osnovu stečenih iskustava iz tog projekta pripremili su prijedlog projekta „Održiva tranzicija Bosne i Hercegovine – Podrška tranziciji regiona bogatih ugljem (BiH SuTra)“ i predložili Švedskoj agenciji za međunarodni razvoj i suradnju (SIDA) za finansiranje. Projekat je odobren za finansiranje i trebao bi se početi implementirati od 1. jula, a trajat će tri godine. Cilj mu je da se kroz izradu i primjenu efektivnih mjera i regulativa za lokalnu tranziciju doprinese boljim uslovima života građana u općinama/opštinama/gradovima iz rudarskih regija u BiH.

Banovići su jedna o 6 jedinica lokalne samouprave koje su odabrane projektom – zajedno sa Brezom, Kaknjem, Zenicom (odustala), Živinicama i Ugljevikom. U maju će se donijeti konačna odluka koje će tri općine/grada participirati, i to na osnovu ispunjavanja određenih obaveza od istih.

Općinski načelnik dr. Bego Gutić upoznao je sugovornike da je općina Banovići već dvije godine uključena u projekte energetske tranzicije i dekarbonizacije i da je jedna od tri općine u BiH koje su odabrane od Svjetske banke za suradnju. S tim u vezi, zainteresirana je da sudjeluje u projektu „BiH SuTra“ i spremna je da odgovori svim zadaćama koje se budu kroz projekat postavljale lokalnim zajednicama.

(TIP)