U toku sjednica Predsjedništva SDP-a BiH o formiranju nove Vlade FBiH

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) BiH na sjednici u Sarajevu, koja je u toku, razmatrat će aktuelnu političku situaciju koja se odnosi na formiranje nove Vlade FBiH Federacije BiH.

Uoči sjednice, predsjednik kantonalnog odbora SDP-a Adnan Šteta izjavio je da očekuje da će se uskoro razmotriti situacija oko uspostave vlade.

– Stanje nije dramatino, sve je u svojim granicama – istakao je Šteta.

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Ferid Buljubašić, uoči sjednice ovog tijela u Sarajevu na kojoj će se razmatrati aktuelna poltička situacija s naglaskom na formiranje nove Vlade FBiH, novinarima je izjavio da mu je s liste predloženih kandidata za ministre sporno nekoliko imena iz SDP-a, kako i drugih stranaka.

– Nisam zadovoljan svim imenima iz razloga koje ću iznijeti na sjednici Predsjedništva. U SDP-u nema sukoba, već različitih mišljenja. Vjerujem da će potpredsjednik FBiH Igor Stojanović potpisati odluku o imenovanju Vlade, a šta će uraditi drugi potpredsjednik Refik Lendo to ćemo vidjeti – kazao je Buljubašić.

Dodaje da je ‘dogovor’ na početku bio da se prvo napravi program, pa zadaci rada svakog ministrstva, da će potom stranke ponuditi kadrove i da će se izabrati najbolji te da će to biti meritokratska vlada.

– Međutim, kako je vrijeme odmicalo od toga se odustajalo i na kraju su ispadali kadrovi od sjednice do sjednice koalicije – poručio je Buljubašić.

Dok traje krajnji rok za imenovanje Vlade, do 6. aprila, još uvijek potpredsjednici Federacije BiH Refik Lendo i Igor Stojanović nisu dagli saglasnost na Odluku o imenovanju Vlade, koju je 30. marta potpisala predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara.

Lendo je ostao pri dosadašnjem stavu da neće dati svoj potpis na navedenu odluku jer u novoj Vladi, kako je predloženo, ne učestvuje Stranka demokratske akcije.

Stojanović je u otvorenom pismu liderima SDP-a, HDZ-a BiH i NES-a iznio svoj stav prema kojem neće dati saglasnost na imenovanje Vlade dok se još jednom ne preispitaju imena kandidata za ministre.

Naveo je da ne želi da nova Vlada FBiH započne rad opterećena aferama i kompromitovanim kadrovima.

Imajući u vidu skoro stalne medijske kritike u pogledu kandidata za ministra trgovine Anela Kljake (NES), kandidatkinje za ministricu za ministricu kulture i sporta Sanje Vlaisavljević (HDZ) i kandidata za ministra unutrašnjih poslova Almina Hopovca (SDP) traži da se pokrenu svi mehanizmi provjere njihove vjerodostojnosti u pogledu obavljanja predloženih funkcija.

Također, očekuje da mu se dostave i razlozi zbog kojih su predloženi kandidati najbolji izbor za navedene funkcije u budućoj Vladi, s obzirom na njihovu stručnu spremu, prethodno iskustvo i viziju daljeg razvoja i unapređenja resora koje preuzimaju.

Uz to traži i da mu se dostavi Program rada Vlade sa vidljvim mjerama i prioritetima djelovanja, koje planira ostvariti u narednom mandatnom periodu.

Inače, Odluka o imenovanju Vlade treba dobiti saglasnost dva potpredsjednika, a zatim bi trebala biti upućena Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na usvajanje.

Na osnovu sporazuma o formiranju vlasti između Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i ostalih stranaka nove parlamentarne većine okupljenih oko SDP-a, Naroda i Pravda (NiP) i Naše stranke, kandidat za premijera Federacije je predsjednik Socijaldemokratske partije Nermin Nikšić.

Prema toj odluci za ministra finansija predložen je Toni Kraljević (HDZ), za ministra razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović (SDP), za ministra unutrašnjih poslova Almin Hopovac (SDP), za ministra pravde Vedran Škobić (HDZ) dok je za ministra energije, rudarstva i industrije predložen Adis Bubalo (Stranka za BiH).

Također, za ministricu kulture i sporta predložena je Sanja Vlaisavljević (HDZ), za ministricu prometa i komunikacija Andrijana Katić (HDZ), za ministra raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar (SDP), za ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Hasan Handžić (Stranka za BiH), a za ministra zdravstva Milenko Bevanda (HDZ).

Dužnost ministra obrazovanja i nauke trebao bi obavljati Vedran Lakić (SDP), ministra trgovine Anel Kljako (Narodnog evropskog saveza – NES), ministra rada i socijalne politike Adnan Delić (NiP), ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder (Naša stranka), ministra prostornog uređenja Željko Nedić (HDZ) i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zuhad Porčić (NES).

Rok za formiranje nove Vlade Federacije BiH je 6. april, te se koalicioni partneri nadaju da bi se do tog datuma trebala održati sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj bi se imenovala Vlada.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Almir Razić)