Rudari traže danas hitan sastanak sa odgovornim za blokadu računa

Upravni odbor Samostalnog sindikara rudnika Federacije BiH zatražio je da se danas održi sastanak sa predstavnicima JP “Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo, Gradske uprave Grada Zenica i direktorom Rudnika mrkog uglja “Zenica” u Zenici.

Upravni odbor Samostalnog sindikara rudnika Federacije BiH zahtjeva da akteri sastanka utvrde način rješavanja navedenog problema kako bi se deblokirao račun Rudnika mrkog uglja “Zenica” u Zenici, radnicima navedenih rudnika izvršila isplata plate za mjesec februar 2023. godine i u konačnici pokrenula proizvodnja.

Rudari su u petak izašli na ulicu, održali protestnu šetnju i blokirali raskrsnicu na magistralnom putu M-17 u mjestu Perin han kod Zenice. Nakon deblokade su najavili da se nastavlja radnički neposluh u Rudnicima mrkog uglja Zenica. Nekoliko članova Sindikalnog odbora Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica su u ponedjeljak ujutro stupili i u štrajk glađu, koji su prekinuli u četvrtak uvečer na nagovor komorata i porodica. Noć sa četvrtka na petak proveli su na ulici.

(TIP/Izvor: Onasa/Foto: Fena)