Nermin Nikšić: Prihvatamo kompromis, ali ne i kompromitovanje

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić na svom zvaničnom Facebook profilu je, kako je rekao, podijelio neka svoja razmišljanja i viđenja današnjeg političkog trenutka. Govorio je o formiranju vlasti sa HDZ-om BiH, ali i o tome o ima velike apetite.

Na početku je istaknuo da je u BiH skoro nemoguće da jedna stranka na izborima osvoji toliko glasova da može sama formirati vlast, te da je potpuno uvjeren kako za demokratiju nije ni preporučljivo da sva moć bude u rukama jedne stranke.

“Zbog toga je sposobnost kompromisa preduslov za ulazak u vlast i uspješno vođenje političkih procesa. Politika jeste sposobnost upravljanja, a u Bosni i Hercegovini možda više nego bilo gdje drugo to je i sposobnost postizanja kompromisa. Razgovorom i dogovorom pokazujemo odvažnost i nesebičnost, dok odbijanjem postizanja kompromisa, kada to očito nanosi nesagledive posljedice za društvo, kao što je to bio slučaj u zadnjih osam godina, pokazujete sebičnosti i neodgovornosti”, naveo je.

Teži put

Prema rezultatima izbora, dodaje, SDP je vlast mogla formirati sa SDA i HDZBiH.

“I vjerovatno su u pravu svi oni koji tvrde da bi u toj kombinaciji, koristeći nezavidan položaj u kojem se SDA nalazi, SDP dobila znatno više funkcija nego što će dobiti u konstelaciji za koju smo se odlučili. Nekim strankama je ulazak u vlast cilj, a nekima je to sredstvo za provođenje politika i obećanja koje su dali građanima. Mi u SDP smo izabrali teži put, sa manje funkcija ali uz jaku želju da pokušamo pokrenuti Bosnu i Hercegovinu sa mrtve tačke u koju su je doveli oni koji nisu bili spremni na kompromis i kojima su fotelje bile jedini cilj”, kazao je Nikšić, dodajući:

“Odlučili smo da ostanemo vjerni svojim koalicionim partnerima, s kojima smo postigli zavidne rezultate u Kantonu Sarajevu. Svako od nas je u pregovore ušao sa različitim željama i idejama. Nije to jednostavno ukomponovati, ali smo se uspjeli dogovoriti jer nam pojedinačne pozicije nisu važnije od dobrobiti građana. Prihvatili smo taj teži put iako smo znali da to znači traženje kompromisa sa strankama sa kojima smo do jučer bili na suprotnim stranama, a koje su građani izabrali da ih predstavljaju. “.

Sa tim strankama, naveo je, imaju više stvari u kojima se ne slažu, nego onih oko kojih se slažu. Umjesto da se fiksiraju na razlike, koje teško se mogu prevazići, dalje nastavlja, odlučili su se fokusirati na ono u čemu se slažui na tome želimo graditi našu suradnju.

“Zadnjih osam godina smo vidjeli u kakav bezdan nas je dovela politika fokusiranja na razlike, a građani su platili račun za sve to. Prihvatili smo taj teži put iako smo znali da to podrazumijeva i mukotrpne pregovore sa stankama koje su dobile manji broj glasova ali imaju velike apetite i koje su, pri tome, sklone provokacijama i ucjenama da će otići sa strankama, koje smo mi odlučno odbili. Prihvatili smo taj teži put iako smo znali da ćemo zbog toga primati teške udarce, napade, optužbe i prijetnje od onih koji odbijaju prihvatiti poraz i koji su tako dugo u vlasti da im i sama pomisao na odlazak u opoziciju izaziva neopisiv strah i paniku”, kazao je.

Odgovornost i stanje u zemlji

Lider SDP-a je naveo i da su prihvatili taj put iako i unutar stranke treba praviti kompromis i pomiriti različita mišljenja i ambicije.

“I kod nas ima onih koji, vjerovatno u dobroj vjeri, ne pokazuju razumijevanje ni želju da sagledaju širu sliku. Neophodno je napraviti balans između poštivanja svakog individualnog stava i stava većine. Naravno da je i tu važno doći do kompromisa koji svima omogućava argumentirano zalaganje svakoga za njegove stavove, ali i poštivanje odluka organa. Na tom putu pravimo i greške, ali te greške nastojimo ispraviti u skladu sa prijedlozima i kritikama koje dobijamo od građana. Odlučili smo se preuzeti odgovornost i pokušati promijeniti stanje u zemlji. Hoćemo li uspjeti ne znam, ali sam uvjeren da bi neuspjeh bio ako ne bismo ni pokušali”, rekao je.

Na kraju je kazao da su odlučni da uspostave vlast koja će zajedničkim snagama građanima u cijeloj Bosni i Hercegovini vratiti nadu i vjeru u bolje sutra.

“Pozicije u vlasti ćemo koristiti za unapređenje života građana, a ne za sopstvenu promociju i bogaćenje. Mi smo se odlučili na kompromis, ali ne i na kompromitovanje. Neka našu odlučnost na postizanje kompromisa niko ne shvati kao našu slabost nego kao pruženu ruku za saradnju. Naša dobra volja prema svima onima koji to ne znaju cijeniti, ima svoje granice”, zaključio je Nikšić.

(TIP/Izvor: N1)