Video: Knjiga ‘Od začeća do rođenja’ namijenjena medicinskim profesionalcima, ali i budućim roditeljima

Knjiga “Od začeća do rođenja” autora prof. dr. Lejle Mešalić i doc. dr. Igora Hudića bit će predstavljena u petak, 31. marta u ateljeu “Ismet Mujezinović”, a o tom djelu govorit će prof.dr. Devleta Balić i prof.dr. Mahira Jahić.

Autorica knjige prof.dr. Lejla Mešalić, koja se zbog više razloga odlučila za pisanje knjige sa ovakvom tematikom, istaknula je za Fenu da smo svi svjedoci da globalno dolazi do pada nataliteta, pogotovo u BiH, navodeći kao jedan od motiva da napiše ovakvu knjigu problem koji prevazilazi okvire medicinske problematike, već je to problem šire društvene zajednice.

“Nama kao zdravstvenim profesionalcima, ginekolozima, bilo je u cilju da utičemo na smanjenje perinatalnog morbiditeta i mortaliteta te na taj način doprinesemo smanjenju pada nataliteta. Knjiga je namijenjena studentima Medicinskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija, specijalizantima ginekologije, ali i specijalizantima porodične medicine te široj čitalačkoj publici, budućim roditeljima, odnosno našim trudnicama”, istakla je ona.

Mešalić naglašava da je knjiga i pisana da bude pristupačna, uz korisne savjete da sagledaju novonastalu situaciju koju donosi trudnoća, porođaj i period babinja te da ih usreći kao buduće roditelje.

“Samim tim će imati manje problema, imat će manje rizika i komplikacija ukoliko budu znali kako se treba pridržavati određenih uputa”, kaže Mešalić, specijalista ginekologije i akušerstva u zvanju vanrednog profesora na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Iako je ranije planirala pisanje knjige o temi menopauze zajedno sa kolegom doc.dr. Igorom Hudićem odlučila se da obradi temu “Od začeća do rođenja”, a knjiga je pisana jasno, sažeto i koncizno.

“U knjizi je opisano i planiranje porodice i sigurna sam da će naše trudnice, odnosno budući roditelji, naći korisne savjete koji će im biti vodilja koliko treba kontrola obaviti u trudnoći, koliko ultrazvučnih pregleda, šta to nudi danas prenatalna dijagnostika koja nam je uveliko smanjila perinatalni morbiditet i mortalitet ranim otkrivanjem fetalnih malformacija. Znači to je prvo uputstvo za buduće roditelje, a drugo sigurna sam da će i kolegama biti korisna za obnavljanje znanja”, navodi autorica.

Knjiga će doprinijeti daljnjem usavršavanju zdravstvenih profesionalaca, ali i obrazovanju novih generacija. Tehnološki razvoj je konstantan, zbog čega su kontinuirana edukacija i učenje neophodni u primjeni novih procedura.

Predstavljanje knjige zakazano je za 17 sati.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Mirza Efendić)