Brzi voz na liniji Haramain kroz vrelu pustinju Saudijske Arabije povezuje Mekku i Medinu

U davnoj prošlostI, muslimanski hodočasnici su u sveti grad Mekku dolazili pješice. Sada, međutim, mogu doći brzim vozom. Otprilike 50 puta dnevno, brzi voz sa dugim nosom tutnji kroz vrelu pustinju Saudijske Arabije, postižući brzine do 300 km/h (186 mph) prevozeći hodočasnike i druge putnike, piše CNN u sklopu svoje reportaže o modernizaciji transporta putnika u Saudijskoj Arabiji.

Vozovi, među prvih 10 najbržih na svijetu, samo su početak željezničke mreže za koju se očekuje da će se proširiti po cijelom bliskoistočnom kraljevstvu jer se ulažu milijarde u infrastrukturu kako bi se potaknuo turizam i diverzificirali prihode osim onih koji dolaze od prodaje nafte što je sve dio transformacije Saudijske Arabije za život u 21. stoljeću.

Iz Džede, drugog po veličini grada u zemlji, hodočasnici i turisti sada mogu da se prebace sa terminala za dolaske Međunarodnog aerodroma Kralj Abdulaziz do blistave, moderne stanice na kojoj električni ekspresni vozovi jure širom zemlje.

Iako samo muslimani mogu posjetiti Mekku, svi putnici mogu uživati u ovim novim Haramain brzim vozovima na liniji dugoj 450 kilometara koja se proteže duž dijela saudijske obale Crvenog mora.

Haramain na arapskom znači “dva svetišta”, nazvana po svetim gradovima Mekki i Medini koji se nalaze na suprotnim krajevima linije. Otvoren 2018. godine, Haramain također povezuje aerodrom u Džedi, Jeddah Al-Sulimaniyah (u blizini centra grada) i King Abdullah Economic City.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Ilustracija/ SAR)