Hodge: Dejtonski sporazum bez ustavnih promjena sprečava BiH da uđe u EU

Glavne svjetske sile i institucije su, bilo činjenjem ili propustom, omogućile genocid u BiH između 1992. i 1995. godine – kazala je danas prof.dr. Carole Hodge sa Univerziteta u Glasgowu, govoći na redovnoj sesiji Kruga 99 o temi “Britanska politika u bosanskom ratu i poslije”.

Kada je izbio rat u Hrvatskoj, kako je rekla, neadekvatan odgovor Evropske zajednice mogao bi se u velikoj mjeri pripisati nerazumijevanju razvoja unutar Jugoslavije, koja je do sredine 1991. praktički propala u ustavnom, političkom i ekonomskom smislu – uglavnom zbog mjera koje je usvojio beogradski režim.

-Za Britaniju je jugoslovenska kriza predstavljala priliku da povrati dio izgubljene inicijative unutar Evrope, posebno nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke, i da svoju volju potvrdi tamo gdje je bila najjača – diplomatijom i autoritetom svoje vojne pozicije – kazala je Hodge.

Ona je u svom izlaganju hronološki govorila o utjecaju britanske politike i međunarodne zajednice na region, tokom rata 90-ih godina, ali i u poslijeratnom periodu.

Govoreći o trenutnoj situaciji u BiH, Hodge je napomenila da je visoki predstavnik u BiH Christin Schmidt više puta izjavio da je njegov glavni posao očuvanje Dejtonskog sporazuma bez amandmana.

– Ipak, uprkos postizanju statusa kandidata, BiH gotovo sigurno neće biti dozvoljeno da uđe u EU u okviru svoje sadašnje etnički segregirane strukture, jer je to protivno principima na kojima je EU zasnovana. Dakle, očuvanje Dejtonskog sporazuma bez ustavnih promjena, zapravo, sprečava BiH da uđe u ove institucije – ocijenila je Hodge.

Smatra da je rezultat Schmidtovih promjena “jačanje i srpskih i hrvatskih nacionalističih pozicija u BiH”.

– Stranka Milorada Dodika dugi niz godina blisko sarađuje s liderom HDZ-a Draganom Čovićem. Rezultat ovih promjena je efektivno stavljanje BiH u ruke etnonacionaličkih političara, političara genocida, prenositelja govora mržnje i pristalica optuženih ratnih zločinaca. Ovo je također pojačalo utjecaj Rusije u regiji zbog čega bi zapadne demokratije trebale biti zabrinute – ustvrdila je.

Ističe da ruska prijetnja nije shvaćena dovoljno ozbiljno, te da je u posljednjih desetak godina, pod vodstvom predsjednika Aleksanda Vučića, Srbija imala vojnu i ekonomsku korist, uz pomoć EU-a, Rusije i Kine da postane najmoćnija zemlja na zapadnom Balkanu.

– Vučić želi da ostane na evropskom putu, ali da nastavi svoju politiku sjedanja na nekoliko stolica. Ali, punopravno članstvo u EU bi značajno ograničilo Vučićev domet – mišljenja je Hodge.

Naglasila je da BiH ima prijatelje u Velikoj Britaniji.

– ‘Remembering Srebrenica’ se obilježava svake godine u događajima širom zemlje, a parlamentarci širom političkog spektra su se zalagali za teritorijalni integritet BiH – poručila je Hodge.

(TIP/Izvor: Fena)