Nova otkrića kineskih naučnika o porijeklu kiseonika na Zemlji

Kineski naučnici objavili su nova otkrića o porijeklu kiseonika u najranijim fazama razvoja zemlje (rana Zemlja), sugerišući da on uglavnom potiče iz stjena, objavila je Sinhua.

Prethodne studije su pokazale da je rana Zemlja doživjela podizanje kiseonika iz atmosfere ili “veliki događaj oksidacije”, prije oko 2,33 do 2,45 milijardi godina, i tokom tog perioda cijanobakterije su proizvele veliku količinu kiseonika putem fotosinteze.

Abiotsko porijeklo kiseonika koji je postojao prije tog događaja također je u velikoj mjeri proučavano i uvriježeno se smatra da je povezano sa disocijacijom vode.

Istraživački tim sa Instituta za geohemiju Guangdžou pri Kineskoj akademiji nauka predložio je svoje nove nalaze da kiseonik u ranoj Zemljinoj atmosferi može poticati iz stjena koje su u interakciji sa vodom, a ne iz same vode, nakon što su izveli složene laboratorijske eksperimente.

U simuliranoj atmosferi rane Zemlje, tim je koristio tehniku obilježavanja izotopa da prati kiseonik koji potiče iz interakcije vode i abradiranog kvarca, minerala sličnog silikatu. Otkrili su da kiseonik uglavnom potiče sa površine minerala, dok samo mali dio potiče od disocijacije vode.

“Mehaničke sile u različitim geodinamičkim procesima, kao što su zemljotres i erozija, deformišu minerale koji proizvode površinske radikale za oslobađanje kiseonika kroz interakciju sa vodom, obezbjeđujući tako početne oksidante i kiseonik za rani život na Zemlji i njenu evoluciju”, rekao je He Hongping, rukovodilac tima u institutu.

On je primjetio da bi proizvodnja kiseonika zasnovana na mineralima potencijalno mogla da se dogodi na drugim planetama sličnim Zemlji.

Nalazi su objavljeni ove nedjelje u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), dodaje Sinhua.

(TIP/Izvor: Beta/Foto:  Ilustracija/Beta)