Na Klinici za očne bolesti UKC Tuzla po prvi puta urađen kompleksan operativni zahvat kod dvoje djece

Na Klinici za očne bolesti UKC Tuzla urađena je operacija subluksirane katarakte sa retropupilarnom implantacijom Artisan afakne leće.

“Ova procedura je prvi puta izvedena na Klinici za očne bolesti UKC Tuzla. Operativni tim ljekara i medicinskih tehničara klinike uradio je esktrakciju subluksirane leće, a nakon toga implantaciju Artisan afakne leće sa fiksacijom na stražnju površinu šarenice. Ovaj kompleksan operativni zahvat urađen je kod dvoje djece sa subluksacijom prirodne leće kao posljedice urođene slabosti suspenzornog aparata leće oka. Operativni i postoperativni tok je protekao uredno, sa izvrsnom postoperativnom vidnom oštrinom kod oba pacijenta”, saopštio je ispred Klinike za očne bolesti UKC Tuzla šef Odjeljenja za operativno liječenje prednjeg segmenta oka, doc. dr. med. sc. Jasmin Zvorničanin.

Prema njegovim riječima, prednosti ovakvog operativnog zahvata za pacijente su višestruke. Funkcionalno pacijenti dobijaju značajan popravak vidne oštrine, što je od posebne važnosti kod djece gdje nije završen razvoj vidne funkcije. “Retropupilarna metoda ugradnje ove vrste intraokularnih leća omogućava dugostrajnu stabilnost prednjeg segmenta oka uz izvrsnu regulaciju očnog pritiska, kontrolu upalnog odgovora oka i očuvanje broja endotelnih ćelija”, pojasnio je dr. Zvorničanin i istakao da se benefit za pacijenta ogleda i u izvrsnim estetskim rezultatima.

Operativni zahvati ove vrste zahtijevaju detaljnu preoperatvnu procjenu i pripremu pacijenta kako bi se postigli najbolji postoperativni rezultati, ali što je najvažnije i omogućavaju uvođenje još niza novih hirurških zahvata u cilju upješnog rješavanja pacijenata sa subluksacijom ili nedostatkom prirodne leće.

Do sada su pacijenti sa problemom nedostatka i subluksirane leće liječeni hirurškim zahvatom ugradnje prednje komornih leća ili metodom sulkus fiksacije. Ova procedura i dalje ima svoje mjesto u svakodnevnoj primjeni, ali uvođenje Artisan afakne leća sa fiksacijom na stražnju površinu šarenice etablira Kliniku za očne bolesti UKC Tuzla u red rijetkih ustanova u regiji gdje se ova procedura izvodi.

(TIP)