Video/HDZ BiH i ‘Osmorka’ dogovorili resore u novoj federalnoj vladi: “Zna se šta je parlamentarna demokratija”

Sastanak izaslanstva HDZ-a BiH i SDP-a BiH i njihovih partnera u Domu HDZ-a BiH je završen. Nakon sastanka predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je rekao da je postignut sporazum o Vladi FBiH te da je dogovorena podjela resora.

“Možemo vrlo jasno govoriti koji resori od 16 njih pripadaju jednoj, odnosno drugoj koaliciji stranaka. S time smo odmah vezali i datume do kada moramo imenovati ministre. Mislim da piše da do kraja utorka, 28. marta koalicijski partneri trebaju dati imena, da bi u srijedu predsjednica FBiH izvršila imenovanje FBiH i uputila dopredsjednicima na potpis”, kazao je Čović.

Naglasio je da očekuje da se što prije okonča ovaj proces i okrene reformama.

Za sada je poznato da će HDZBiH i stranke okupljene oko HNS-a zadržati šest ministarstava koja i sada vode njihovi kadrovi. Osmorci pripada 10 resora i mjesto premijera.

Na pitanje kako planiraju riješiti eventualno blokiranje od strane potpredsjednika FBiH Refika Lende, predsjednik SDP-a je kazao da se planira raditi u skladu sa potpisanim sporazumom ali i da se zna šta su ustavne nadležnosti.

“Mi ćemo ponuditi sastav vlade, predsjednica FBiH će tu odluku proslijediti potpredsjednicima, a ja se nadam da će se jednom shvatiti šta je parlamentarna demokratija, odnosno koja većina formira vlast”, kazao je Nikšić.

Učesnici sastanka potpisali su i sporazum koji je dodatak na potpisane smjernice, a tiče se programskih definicija i oblasti.

Sastanku u Mostaru prisustvovali su lider HDZ-a BiH Dragan Čović, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, Edin Forto (Naša stranka), Elmedin Konaković (NIP), Semir Efendić (SBiH), Jasmin Emrić (NES), te i predstavnici BHI KF i PDA.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Foto: Fena/Monika Ćubela Savić/Video: bhrt.ba)