Saša Lukić (SDA) u Domu naroda Parlamenta FBiH umjesto Igora Stojanovića (SDP)

Centralna izborna komisija BiH danas je donijela odluku kojom se Saši Lukiću, kandidatu sa liste Stranke demokratske akcije za Skupštinu Kantona Sarajavo, dodjeljuje mandat delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda.

Ova odluka je donesena nakon što je CIK BiH ranije donio Odluku kojom se Igoru Stojanoviću (SDP BiH) utvrđuje prestanak mandata delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH iz srpskog naroda. Stojanoviću je prestao mandat s obzirom na to da je imenovan za potpredsjednika FBiH.

– Budući da je lista s koje je on dolazio iscrpljenja, u skadu sa stavom CIK-a BiH, pripremljen je prijedlog odluke koji uključuje elemente da se mandat dodjeljuje iz istog kantona političkom subjektu koji je osvojio mandate, a neizabranom kandidatu koji je osvojio najveći broj pojedinčanih glasova, kako je utvrđeno kriterijima i postupku popune nedostajućih mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH – rečeno je na sjednici CIK-a.

U skladu s navedenim kriterijima, pripremljena je odluka i predloženo da se mandat delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH iz srpskog naroda dodijeli Saši Lukiću, s kandidatske liste SDA iz Skupštine KS, koji je osvojio najveći broj pojedinačnih glasova, 1.709.

Za predloženu odluku glasalo je pet članova CIK-a BiH, dok je Vlado Rogić bio protiv.

On je kazao da je ovo jedan od nedostataka Izbornog zakona BiH koji je, kako je ocijenio, prevaziđen i treba donijeti novi.

(TIP/Izvor: Fena)