Foto: Biciklijada Ćiro: U nedelju otvaranje cikloturističke sezone

Biciklijada Ćirinom prugom održat će se u nedjelju, 26. ožujka, a u prvoj promotivnoj biciklijadi u 2023. godini sa startom u Mostaru biciklisti će posjetiti i upoznati turističke i prirodne ljepote, kao i povijest Mostara, Blagaja, Žitomislića, vozeći se ruralnim mjestima uz rijeku Neretvu sve do Počitelja kao finalne destinacije.

Kako se navodi u najavi, pratit će ih i lokalni cikloturistički vodiči koji će iz prve ruke prezentirati ponudu i ljepote Hercegovine svojim gostima.

Interes za sudjelovanje u događaju je veliki, biciklijada je međunarodnog karaktera, a najavili su se gosti iz više zemalja regije, prvenstveno Hrvatske i Crne Gore, priopćili su organizatori.

Ovo je prvi u nizu događaja koji promoviraju turističke potencijale Hercegovine, a organizatori planiraju šest Ćiro biciklijada u sklopu promocije južnog dijela Hercegovine, kao i ‘Franciskana route’, događaj na kraju sezone, a sve kroz zajednički interes i cilj, a to je razvoj turizma, promicanje kulturno-povijesne baštine, aktivni turizam, što u konačnici vodi boljem životu i prilikama u Bosni i Hercegovini, ističu organizatori.

“Slijedeći programske ciljeve definirane i statutima naših udruga želimo da ideju urbanog življenja u skladu s prirodom, povezavši sport i rekreaciju s prirodnim ljepotama, promoviramo Hercegovinu kao vodeću cikloturističku destinaciju”, kazao je Toni Zorić, predsjednik udruge HerzegovinaBike.

Podsjeća da cikloturizam doprinosi povećanju potrošnje u destinacijama u kojim se ulaže u ovaj vid turizma te utječe na povećanje broja biciklista na lokalnoj razini.

Ćiro i Franciskana projekti promiču više oblika turizma: vjerski, outdoor, gastronomski, vinske ceste, povijesni, kao i svaki drugi oblik turizma.

Zorić kaže da se s tim projektom krenulo već u 2015. godini te da nakon osam godina, Ćiro zauzima ozbiljno mjesto u turizmu, odnosno u aktivnom obliku turizma u Hercegovini.

“Sve je veći interes cikloturista iz cijelog svijeta, a ove godine ne izostaje ni podrška lokalnih vlasti, ponajprije gradova i općina kroz koje prolazi Ćiro biciklistička staza, a zatim i sponzora koji vide značaj i podržavaju aktivnosti koji promiču Hercegovinu u najboljem svijetlu i obećavaju bolje sutra za život lokalnog stanovništva”, dodaje on.

Uporedo s Ćiro biciklijadom, u nedelju će u rad biti pušten i Next Bike sustav javnih bicikala u Gradu Mostaru, a na startu biciklijade bit će i gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić koji će pozdraviti sve bicikliste i goste koji su došli u Grad da bicikliraju Ćirinom prugom i upoznaju Hercegovinu iz prve ruke.

Također, na događaju će sudjelovati i Ivica Sivrić, direktor Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu – REDAH, koja je zaslužna za brojne projektne aktivnosti koje promiču cikloturizam u Hercegovini, te u konačnici Hercegovinu kao izvrsnu turističku destinaciju.

Organizatori su na kraju pozvali sve zainteresirane na sudjelovanje u ovom događaju koji, kako kažu, promiče vrijednosti Hercegovine.

(TIP)