Sjećanja na ramazane 109-godišnje Ajke Lokmić

Kuća stara oko 150 godina u Sumbuluši, u sarajevskom Starom Gradu, dom je nane Ajke Lokmić koja će u maju napuniti 109 godina.

Jedna je od 12 stogodišnjaka na području ove sarajevske općine. Rođena je 1914. godine u Bosanskom Šamcu, a još kao mala ostala je siroče i došla da živi kod rodbine u Sarajevu.

Nakon udaje za Nuriju Lokmića, iz ulice Hadžijamakova preselila se u Mejlijinu, u porodičnu kuću gdje i danas živi. Dobili su četvero djece. Imali su, kako je kazala, lijep život. Bez Nurije je ostala prije 40 godina.

– Postila od sedme do 100. godine –

Ajka je, prema tvrdnjama njene kćerke Zumrete Dedajić, ne samo najstarija osoba u Bosni i Hercegovini, nego i u cijeloj Evropi odakle su im se već javljala određena udruženja i novinari sa zahtjevima za razgovor.

“Mama uskoro proslavlja 109. rođendan. Ona je najstariji stanovnik u Bosni i Hercegovini, a moguće i u Evropi”, kazala je Zumreta, koja ima 70 godina.

Nana Ajka je i dalje dobrog zdravlja, samo je pamćenje više ne služi tako dobro, a i sluh.

“Sve je dobro osim mentalnog zdravlja, godine uzimaju svoj danak. Slabije pamti, sjeća se prošlosti, a nove informacije ne pamti”, ispričala je Zumreta za Anadoliju.

Od sedme pa sve do 100. godine nana je postila svaki ramazan i učila. Međutim, devet godina, zdravlje i godine joj ne dopuštaju da praktikuje vjerske obaveze i običaje.

Njena kćerka Zumreta je kazala da je Ajka veliki vjernik i da je cijeli život postila, klanjala i učila.

– Vazda se dolazilo i posjećivalo –

“Zaboravljam stvari i nekada sure. Žao mi je, ali ne mogu postiti. Prije je u ramazanu uvijek bila puna kuća. Vazda se dolazilo i posjećivalo, a sada više ne mogu. Žao mi je što nema ranijih vremena”, ispričala je Ajka dok sjedi u svojoj kući koja je nekada bila puna djece i smijeha.

Danas je ona podsjetnik na neka sretna vremena i bosansku tradiciju.

Voli nana Ajka i danas da joj dolaze gosti. Uvijek ih dočeka sa osmijehom na licu. Tako je dočekala i načelnika općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića koji je godinama posjećuje pred ramazan.

“Ajka je sigurno najstarija žiteljka u Bosni i Hercegovini, a prema izjavama njene kćerke, spada i među najstarije osobe u Evropi”, rekao je Hadžibajrić.

Raspolažu evidencijom da na području Starog Grada živi oko 12 stogodišnjaka.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)