Foto: Imenovana nova Vlada TK; Premijer Halilagić: ‘I u naredni mandat ulazimo sa sistemom odgovornosti, obećanja i ispunjenja obećanog’

Skupština Tuzlanskog kantona imenovala je u srijedu novi saziv Vlade Tuzlanskog kantona, a novi – stari premijer Kantona Irfan Halilagić dobio je povjerenje da predvodi Kantonalnu vladu i u narednom četverogodišnjem mandatu. Kao nagrada za rezultate ostvarene tokom rada Vlade Tuzlanskog kantona u posljednjih godinu i nekoliko ministara je obnovilo mandate u novom sazivu Vlade.

„Možemo reći da je ovo Vlada kontinuiteta, a to je upravo ono što je Tuzlanskom kantonu u proteklim godinama nedostajalo. Premijer i ministri su u proteklih godinu dana, koliko je trajao mandat, sada već prošlog saziva Vlade, postigli izvanredne rezultate, ostvarili sa 100%-tnom učinkovitošću sve ono što su građanima obećali prilikom imenovanja prije godinu dana i logično je da se takav rad i rezultati nagrade povjerenjem da Tuzlanski kanton vode i u naredne 4 godine“, rekao je danas predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović.

Stari, a sada i novi premijer Irfan Halilagić se zahvalio građanima, ali i poslanicima u Skupštini na prepoznavanju ostvarenih rezultata, te povjerenju koje mu je ponovno ukazano.

„U proteklih godinu dana smo, od faze nepovjerenja, jer je na mjesto premijera dolazio relativno mlad čovjek, izgradili sistem i uspostavili paradigmu merituma, odnosno mjerljivosti i valorizacije rada Vlade. Mislim da je to naš najveći uspjeh, a ispunjena obećanja i ostvarenih svih 18 mjera iz tadašnjeg ekspozea bile su sredstvo za uspostavu tog sistema. I u naredni mandat ulazimo sa veoma sličnim sistemom. Sistemom odgovornosti, obećanja i ispunjenja obećanog“, kazao je premijer Halilagić, te pojasnio da će rad Vlade TK podrazumijevati srednjoročne mjere postavljene u odnosu na cijeli četverogodišnji mandat i kraće mjere koje će biti realizirane na godišnjem nivou, a čija će realizacija ići u cilju i doprinositi ostvarivanju srednjoročnih mjera.

„Usvajanje Budžeta za tekuću godinu pokazatelj je naših intencija u ovoj godini. To je i dalje nastavak podrške privredi i poljoprivredi, razvoj obrazovnog sistema s posebnim akcentom na visoko obrazovanje i izgradnju Kampusa Univerziteta, briga o socijalnim pravima i najugroženijim građanima našeg kantona, povratku prognanih i raseljenih, te sigurnost građana, odnosno opremanje policije Tuzlanskog kantona. Planiramo završiti i neke projekte koji čekaju desetke godina, kao što je početak rada JU Centar za autizam „Meho Sadiković“ Tuzla i početak rada Osnovne i  Srednje muzičke škole Tuzla u novom objektu u Tuzli“, nagovijestio je premijer Halilagić dodavši da će rad Vlade i u narednom periodu karakterisati visok stepen transparentnosti i da će građani u svakom momentu znati šta je to obećano i dokle se stiglo sa realizacijom tih obećanja.

Uz premijera Halilagića, mandate u novom sazivu Vlade TK su obnovili ministar unutrašnjih poslova TK Hajrudin Mehanović, ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović, ministar privrede Edin Duraković, ministar finansija Suad Mustajbašić i Anela Ajšić ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice. Na poziciju ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede imenovan je Fedahija Ahmetović, ministra za rad i socijalnu politiku Fadil Alić, ministricu za boračka pitanja Senada Dizdarević, ministricu zdravstva Dušanka Bećirović, ministricu pravosuđa Nataša Marošević, ministra za kulturu, sport i mlade Damir Gazdić, a ministra trgovine, turizma i saobraćaja Denis Bećirović.

(TIP)