Poslanici SDP BiH, NIP i NS/BHIKF podržali prijedlog zaustavljanja rasta plaća funkcionerima

Klubovi poslanika SDP BiH, NiP i NS/BHIKF u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH pozdravljaju jednoglasnu odluku Predsjedništva BiH koje je na prijedlog Denisa Bećirovića usvojilo i po hitnom postupku uputilo u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o dopunama zakona o plaćama i naknadama u Institucijama Bosne i Hercegovine.

U zajedničkom saopćenju klubova poslanika ističe se da je “konkretan i jasno definisan prijedlog Bećirovića upravo na tragu onoga što su poslanici ova tri kluba kroz rasprave jasno isticali – podrška budžetu, podršku rastu plaća namještenicima, vojnicima, policijskim i državnim službenicima, ali i jasno iskazano protivljenje rastu plaća najviših državnih funkcionera”, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

– Odgovoran pristup i jednoglasan stav Predsjedništva BiH kojim se želi onemogućiti rast plaća članova Predsjedništva BiH, ministara u Vijeću ministara, članova Parlamenta BiH i drugih je pozitivan signal građanima da se njihov glas čuje, a opravdano nezadovoljstvo razumije – stoji u saopćenju.

Navode da “ovaj odgovorni politički potez u potpunosti uživa podršku tri kluba i ujedno predstavlja primjer i drugim političarima da se uz malo truda mogu pronaći adekvatna i poštena rješenja.

– Sa svoje strane, dati ćemo maksimalan doprinos da ovo zakonsko rješenje bude usvojeno, te pozivamo i članove ostalih klubova da to učinimo svi zajedno – navodi se u saopćenju Klubova SDP, NIP-a i NS/BHIK u Predstavničkom domu koje su potpisali predsjedavajući klubova Saša Magazinović, Sabina Ćudić i Nihad Omerović.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Arhiva)